Hlavní obsah

Záplavy v USA vyhnaly z domovů stovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSAWATOMIE

Stovky až tisíce obyvatel několika měst v amerických státech Kansas a Texas musely opustit své domovy v důsledku zhoršujících se záplav v oblasti. Meteorologové přitom předpokládají, že se situace začne vracet k normálu až za několik dní. Na pomoc téměř 2000 lidí z kansaského městečka Osawatomie, jež má celkem jen něco kolem 4600 obyvatel, byla vyslána národní garda, aby jim asistovala při evakuaci.

Článek

Navzdory nařízení o evakuaci se však mnozí lidé brodí vodami, případně se přemisťují na pramičkách a shánějí svůj majetek či zjišťují škody, aniž dbají na hrozící nebezpečí. V postižených oblastech jsou domy do poloviny své výšky pod vodou a z automobilů jsou vidět povětšině jen střechy.

Za více než týden trvání bouřlivého počasí, které je doprovázeno silnými lijáky a následnými záplavami, přišlo v Texasu o život 11 lidí a dva jsou pohřešováni.

Meteorologická služba naměřila v červnu na mezinárodním letišti v Dallasu 28 centimetrů dešťových srážek, což je téměř vyrovnaný rekord z roku 1928. Ovšem ve městě Marble Fall minulý týden za jedinou noc spadlo 46 centimetrů.

Panují obavy z dalších povodní

Úřady v Kansasu se připravují na to, že se z břehů mohou vylít další řeky, přestože se armádní inženýři snaží tomu předejít otevíráním povodňových výpustí v nádržích.

V jihozápadním Missouri bylo uzavřeno pro dopravu množství silnic, stejná opatření se kvůli poškození týkají dálnic v mnoha oblastech Oklahomy.

V neděli byla přerušena i železniční doprava mezi Oklahoma City a Fort Worth kvůli záplavám v severním Texasu. Cestující byli přepravováni v autobusech. V této oblasti strávily stovky obyvatel další den v provizorních přístřeších a zatím netuší, kdy se budou moci vrátit do svých domovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám