Hlavní obsah

Západní ambasády znovu v hledáčku sítě al-Kajdá, padla výzva k útokům

Hledaný americký islamista Adam Gadahn, na jehož dopadení vypsaly Spojené státy miliónovou odměnu, vyzval příznivce teroristické sítě al-Kájdá k četnějším útokům na západní diplomaty. V neděli to uvedlo americké středisko pro sledování webů islamistických radikálů (SITE).

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Článek

Spojené státy a další západní země nedávno přechodně uzavřely svá zastoupení v arabském světě. Stalo se tak po varování před možným ozbrojeným útokem. Mnoho diplomatických misí od té doby obnovilo původní činnost. V neděli se například opět otevřelo velvyslanectví Velké Británie v jemenské metropoli Saná, uzavřené téměř dva týdny kvůli obavám o bezpečnost.

Gadahn se narodil v Kalifornii a později se stal vyznavačem islámu. Bohaté muslimy vyzval, aby radikálům nabízeli odměny za to, že zabijí velvyslance v arabském světě. Podle SITE přitom zmínil odměnu, která byla vypsaná za zabití ambasadora Spojených států v Jemenu.

"Tyto odměny zasévají strach v srdcích našich zbabělých nepřátel," uvedl podle agentury Reuters ve skoro 40minutové nahrávce na webu, který používají islámští radikálové.

Za smrt velvyslance tři kila zlata

Jemenská odnož al-Kajdy loni nabídla tři kilogramy zlata za smrt velvyslance USA v jemenském hlavním městě Saná. Za život amerického vojáka v Jemenu nabídli zaplatit v přepočtu 430 000 Kč.

Při útoku islamistických ozbrojenců na americký konzulát v libyjském Benghází přišel loni 11. září o život americký velvyslanec Christopher Stevens a tři další Američané. Gadahn se zřejmě skrývá v Pákistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám