Hlavní obsah

Žalobce: Atentát na Obamu? Ne, jen rasistické chvástání feťáků

– DENVER

Trojice Američanů, kteří bylo zadrženi během neděle a pondělí v okolí Denveru, kde se koná sjezd americké Demokratické strany, nepředstavovala reálnou hrozbu pro Baracka Obamu. Uvedl to žalobce. Nejméně jeden ze zadržených policistům po zadržení řekl, že chtěli Obamu zabít.

Článek

Denverský prokurátor Troy Eid, který má případ na starosti, uvedl, že vyšetřovatelé nenašli žádné „důkazy jakéhokoli spiknutí nebo hrozby“. Dodal, že se prohlášení o plánu zabít Obamu bylo „rasistickým chvástáním amfetaminových feťáků".

Jeden ze zadržených Nathan Johnson uvedl, že další zadržený Shawn Robert Adolf už dříve řekl, že „nevěří, že by černoch mohl vést tuto zemi“. Adolf měl vazby na motorkářský gang Sons Of Silence a lidi uznávající nadřazenost bílé rasy. Na těle měl vytetovaný hákový kříž.

Podle Eida by skupina nebyla ani schopna Obamu ohrozit: „Všechny údajné hrozby, nenávistné a bigotní myšlenky vzešly od lidí závislých na amfetaminu, kteří byli právě pod vlivem drog.“

Podle něj se nenašly žádné důkazy, které by vedly k obvinění skupiny ze spiknutí nebo jiných trestných činů ohrožujících bezpečnost Spojených států. Obvinění jim hrozí za držení zbraní a drog.

Jeden ze zadržených, jehož jméno nebylo uvedeno, při výslechu vedeném místní policií, odpověděl kladně na otázku, zda přijeli do města zabít Obamu. Tvrdil, že ho chtěli zastřeli dalekonosnou zbraní z vyvýšeného místa v při čtvrtečním veřejném projevu. Johnson uvedl v rozhovoru pro CBS, že zbylí dva zadržení přijeli do Denveru zabít Obamu.

Agenti FBI však od počátku vyjadřovali pochybnosti o tom, že trojice měla uskutečnitelný plán atentátu.

Policie v autě prvního zadrženého 28letého Tharina Gartrella našla dvě pušky včetně jedné ostřelovačské s teleskopem, munici, metaamfetamin, paruky, lyžařské kukly, maskáče neprůstřelnou vestu a dvě vysílačky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám