Hlavní obsah

Zadržený afghánský útočník z New Yorku se zajímal o radikály a teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Afghánec Ahmad Khan Rahami zadržený v souvislosti s nastraženými náložemi v papiňácích v New Yorku a v New Jersey měl zájem o teroristy a muslimské radikály. Plyne to z jeho deníku, uvedla CNN s odvoláním na vyšetřovatele.

Foto: Nicolaus Czarnecki, ČTK/AP

Ahmad Khan Rahami byl po zadržení převezen do nemocnice.

Článek

Deník měl v sobě díru od kulky, není ale jasné, zda byl zasažen při Rahamiho přestřelce s policisty, po které byl v pondělí zadržen. [celá zpráva]

Ukázalo se, že mezi ručně psanými poznámkami byly zmínky o terorismu a také o radikálním americkém kazateli jemenského původu Anwarem Al-Awlakim, který byl mluvčím al-Káidy na Arabském poloostrově. Kazatel, který inspiroval řadu teroristů, byl prvním Američanem, kterého nechaly Spojené státy zabít. Zahynul při náletu bezpilotního letadla.

Právě odkazy na Awlakiho vedly vyšetřovatele k názoru, že afghánský přistěhovalec nebyl inspirován Islámským státem. Ten se od Al-Káidy oddělil a bojoval s její syrskou odnoží Frontou an-Nusra.

Foto: Reuters

Ahmad Khan Rahami

Podle úřadů je Rahami přímo spjat s náložemi v tlakových hrncích v New Yorku a v Seaside Parku, na papiňáku se našly jeho otisky prstů. Zatímco exploze nálože v Seaside Parku si nevyžádala žádné zraněné, výbuch v newyorské Chelsea zranil 29 osob. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé jsou také přesvědčeni, že Rahami je spjat i s trubkovými bombami, které byly nalezeny v batohu ve městě Elizabeth ve státě New Jersey. Jedna z nich explodovala, když se je snažil zlikvidovat robot. [celá zpráva]

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Agenti FBI prohledávají dům na bistrem, kde pracoval Rahami

Zatím byl obviněn jen v souvislosti s přestřelkou s policisty z pěti pokusů o vraždu a z neoprávněného držení zbraně. [celá zpráva]

Rahami zatím nespolupracuje s vyšetřovateli, kteří ho chtěli vyslechnout. Úřady si také přály hovořit s jeho pákistánskou ženou, ta ale opustila Spojené státy jen několik dní před bombovými útoky.

Vyšetřovatelé spekulují, že se mohl radikalizovat, když odjel v roce 2013 do Pákistánu a Afghánistánu, kde strávil rok. Při návratu uvedl, že navštěvoval příbuzné. Jeho odpovědi tehdy žádné podezření nevzbudily.

Po atentátech se uvádělo, že útoky nemusejí souviset s mezinárodním terorismem. Rahami s rodinou provozoval v Elizabteh bistro First American Fried Chicken a měl spory s místní komunitou kvůli otevíracím hodinám. Rodina žalovala město a policii pro diskriminaci muslimů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám