Hlavní obsah

Začíná proces, který hýbe Amerikou. K soudu jde policista obviněný z vraždy černocha Floyda

Právo, doh, mso
Minneapolis

V úterý začal jeden z nejostřeji sledovaných soudních sporů ve Spojených státech za poslední roky. Policista Derek Chauvin v něm čelí obvinění z vraždy kvůli loňskému brutálnímu zásahu, při kterém zemřel černoch George Floyd.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výběrem poroty začíná proces s hlavním obžalovaným v kauze Floyd Derekem ChauvinemVideo: Reuters/AP

 
Článek

Jen výběr dvanáctičlenné poroty by měl podle amerických médií trvat dva až tři týdny. V úterý byli vybráni první tři členové – dva muži a jedna žena. Soud v čele se soudcem Peterem Cahillem ještě bude posuzovat „zadní vrátka“ obžaloby, která chce Chauvina obvinit ještě z vraždy třetího stupně.

Případ spustil napříč Spojenými státy, ale i jinde, vlnu demonstrací, které místy přerostly v násilnosti. Protestní pochod se v Minneapolis konal i vpředvečer zahájení procesu.

Proces s expolicistou viněným z vraždy černocha Floyda začne později

Amerika

Právníci obou stran se musí shodnout na 12 porotcích a čtyřech náhradnících z řad místních občanů, kteří o Chauvinově (ne)vině nemají předem jasno. Kandidáti budou odpovídat mimo jiné na dotazy typu „Kolikrát jste viděl videozáznam smrti George Floyda?“ či „Zúčastnil jste se protestů proti policejní brutalitě?“.

Vybráni zatím tři porotci

Mezi trojicí dosud vybraných porotců je běloch ve věku 20 až 30 let, který se živí jako chemik. Uvedl, že dosud ani jednou neviděl video se smrtí Floyda. Další porotkyní je přibližně 20letá žena smíšeného původu, která řekla, že video viděla dosud jednou a chce si vyslechnout všechny argumenty. Třetím porotcem je bělošský muž, který video dosud také neviděl.

Výběr porotců bude pokračovat ve středu, proces by měl začít 29. března. K odsouzení Chauvina, propuštěného na kauci, musí porota o vině rozhodnout jednomyslně. Verdikt se čeká nejdříve koncem dubna.

Americká sněmovna schválila policejní reformu, reaguje na smrt George Floyda

Amerika

Obvinění z napomáhání k vraždě čelí další tři policisté, kteří jsou ale souzeni v jiném procesu. Všichni byli z řad policie propuštěni.

Policisté zasahovali proti Floydovi kvůli podezření, že se snažil platit falešnou bankovkou. Při zásahu mu Chauvin klečel na krku bezmála devět minut, muž nepřežil. Pitva ukázala, že Floyd měl v těle drogy, jako příčinu smrti ale stanovila udušení v důsledku tlaku na krk.

Reklama

Výběr článků

Načítám