Hlavní obsah

Záchranáři: Horníky v Utahu pravděpodobně nenajdeme

– HUNTINGTON
Novinky, CNN, BBC, znk

Záchranáři, kteří se snaží vysvobodit šest horníků zavalených v dole v americkém státě Utah, začínají ztrácet naději. Jeden ze šéfů záchranných operací v neděli uvedl, že šestici se pravděpodobně najít nepodaří. Rodiny zavalených obviňují úřady z toho, že se vzdaly.

Článek

"Je pravděpodobné, že horníky nenalezneme," uvedl jeden z vedoucích záchranných prací a viceprezident hutní společností Murray Energy Rob Moore.

Jeho slova znamenají odklon od dosavadního optimismu. Naděje na záchranu horníků výrazně klesla poté, co ve čtvrtek při vyprošťovacích pracích zemřeli tři záchranáři. Když se dostali k závalu, který dělníky uvěznil, jejich vyhloubená štola se zhroutila.

Důl zavalil horníky zhruba před dvěma týdny. Od té doby záchranáři provedli již čtyři hlubinné do skal Crandall Canyonu.

Poslední z nich ale nezaznamenal žádný signál, který by nasvědčoval přítomnosti horníků. Navíc ukázal, že v místech, kde by se mohli nacházet, je jen velmi malé množství kyslíku.

Nyní se pracuje na pátém vývrtu. Záchranáři ale nevěří, že šance na úspěch jsou větší, než u předchozích pokusů.

Příbuzní věří, že horníci žijí

Rodiny uvězněných horníků obvinily záchranáře z toho, že "se vzdali".

"My jsme naději neztratili," řekl za všechny blízké jeden z rodinných příslušníků Sonny Olsen.

V prohlášení příbuzní požádaly úřady, aby byl proveden dostatečně široký vývrt na to, aby mohla být do dolu spuštěna záchranná kapsle.

"Ztrácí se zde cenný čas," řekl Olsen.

Rodiny vyjádřily lítost nad smrtí tří záchranářů. Stále ale doufají, že "naši drazí jsou naživu a čekají na záchranu".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám