Hlavní obsah

Záchrana horníků přišla na 20 miliónů dolarů, první tři už opustili nemocnici

Právo, Novinky, ČTK, BBC, aš, los
San Joseé
Aktualizováno

První tři z horníků vyproštěných po téměř 70 dnech ze zavaleného dolu San José na severu Chile byli ve čtvrtek večer propuštěni z nemocnice domů. Je mezi nimi i jediný Bolivijec ve skupině 33 zachráněných. Prezident Sebastián Piňera, který je před propuštěním navštívil, uvedl že důl bude zavřen a že se zlepší bezpečnostní situace v dolech. Záchrana podle něj stála možná až 20 miliónů dolarů.

Foto: Ivan Alvarado , Reuters

Příbuzní a sousedé čekají na příjezd Claudia Yaneze z nemocnice.

Článek

Když Piňera navštívil horníky v nemocnici, slíbil jim, že radikálně změní zákony týkající se bezpečnosti práce v dolech a zdraví horníků i lidí pracujících v dopravě, stavebnictví a v rybném průmyslu. Pravil, že nelze vyloučit, že se v budoucnu nemůže opakovat podobný incident ale současně řekl: "Ale můžeme garantovat, že už nikdy v zemi nebude povoleno pracovat v tak nelidských a nebezpečných podmínkách, jako tomu bylo v dole v San José a na mnoha dalších místech v zemi."

„Ten důl už nebude určitě nikdy uveden do provozu,“ prohlásil prezident Piňera po záchranné akci s tím, že osoby, které nesou za neštěstí zodpovědnost, nezůstanou bez trestu. V dole na měď a zlato se nemělo těžit už od roku 2007, kdy se v něm odehrál vážný pracovní úraz, kvůli němuž bylo zařízení uzavřeno. Důl společnost přesto o rok později znovu otevřela.

Zlepšená bezpečnostní opatření budou důležitá. Mnoho příbuzných zachráněných je proti, aby horníci znovu sfárali. ale uznávají, že své blízké od návratu pod zem nedokážou odradit. Místní geolog Mario Medina se domnívá, že se mnoho ze zachráněných mužů ke své původní práci opět vrátí. „Až budou potřebovat práci, vrátí se do dolu. Je to jejich kultura i způsob života,“ konstatoval.

Záchrana za 20 miliónů dolarů

Přesné výdaje na záchrannou operaci ještě nejsou vyčísleny, podle chilského prezidenta Sebastiána Piňery však půjde o částku mezi 10 a 20 milióny dolarů (174 až 348 miliónů korun).

„Stát zaplatil dvě třetiny sumy, zbytek je ze soukromých darů,“ řekl prezident v chilské televizi. „Každé peso ale za to stálo, každé peso bylo dobře vynaloženo,“ zdůraznil.

Vrtné práce zajistila státní důlní společnost Codelco, protože firma San Estéban, které důl patří, na to neměla peníze. Bez pomoci zahraničí by Chile zřejmě nemělo technické vybavení na provedení náročné záchranné operace.

Trojici horníků  propustili z nemocnice

Ve čtvrtek byli také z nemocnici propuštěni první horníci. Trojici odvezl z nemocnice mikrobus obklopený fotoreportéry a televizními štáby. Jména propuštěných nebyla zveřejněna. Odjeli bílým vozem za přísných bezpečnostních opatření.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Bolivijský horník Carlos Mamani na kontrole v nemocnici

Podle neoficiálních informací jsou propuštěnými bývalý voják Juan Illanes Palma, jediný cizinec ve skupině, Bolivijec Carlos Mamani, a dvanáctý muž na povrchu Edison Peňa.

"Nedoufal jsem, že se ještě vrátím," řekl Peňa před televizními kamerami na prahu svého domu. "Děkuji, že jste věřili, že jsme naživu," dodal. Zdůraznil, že zachránění horníci nejsou hvězdy, ale obyčejní lidé.

Lékaři uvedli, že mohli být propuštěni, protože dobře reagovali na procedury. Zástupce ředitele nemocnice Jorge Montes dodal, že mohou vykonávat fyzickou činnost a měli by nosit sluneční brýle jen na ostrém světle. Varoval však, že "psychický stav pacientů je něco, co se nedá předvídat".

Ještě dnes by se měla opět se svými rodinami shledat další a větší skupina horníků, dodal Jorge Montes.

Horníci byli v nemocnici podrobeni zdravotním prohlídkám. U většiny z nich však lékaři po vyproštění hovořili o až překvapivě dobrém zdravotním stavu. Proto někteří mohli odejít dříve, než za plánovaných 48 hodin.

Některým již byli ošetřeny zuby a dva se léčí se silikózou .Jsou to druhý zachráněný Mario Sepulveda a nejstarší horník, 63letý Mario Gómez, který dostal antibiotika na zápal plic. [celá zpráva]

Silikóza je plicní onemocnění, při němž se v plicích usazuje oxid křemičitý. U horníků či pracovníků v lomech je časté.

Reklama

Související témata:

Související články

Záchrana horníků úspěšně pokračuje

Již deset horníků se podařilo zachránit z chilského dolu. Posledním je Alex Vega, který se dostal nahoru ve 13:00 SELČ. Po záchraně pátého horníka se záchranné...

Všechny chilské zavalené horníky zachránili

Naprostým úspěchem skončila akce na záchranu chilských horníků, kteří byli od 5. srpna uvězněni v kovodole u San José. Všech třiatřicet se jich podařilo dostat...

Výběr článků

Načítám