Hlavní obsah

Za zkázu argentinské ponorky San Juan mohou vláda a armáda

Buenos Aires

Za zkázu argentinské ponorky San Juan, při níž v listopadu 2017 zahynulo všech 44 námořníků na palubě, nesou odpovědnost vláda a námořnictvo, protože plavidlo bylo delší dobu ve špatném stavu. K tomuto závěru dospěla podle agentury DPA vyšetřovací komise argentinského parlamentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Argentinská ponorka ARA San Juan na záběrech z června 2014Video: COMUNIDAD SUBMARINISTA LATINOAMERICANA-EL SNORKEL, AP

 
Článek

Ponorka byla před poslední plavbou v nevyhovujícím stavu. Nebyla pravidelně udržována, citovala argentinská média ze zprávy, v níž komise oznámila výsledek svého vyšetřování. Ponorka měla ještě před povolením k vyplutí více než 30 různých poruch nebo technických závad.

Vyšetřovací komise mimo jiné rovněž vytkla „politicky zodpovědným osobám“, že příbuzné obětí dostatečně neinformovaly o události ani o následném pátrání.

Komise ve zprávě vyloučila, že by do ponorky mohla narazit rybářská loď nebo se stala terčem útoku. „Můžeme s jistotou informovat, že požár po zkratu začal ve třetím oddělení baterií a způsobil další závady, které nebyla schopna posádka zvládnout, až došlo k implozi v hloubce, která způsobila zničení ponorky,“ uvedl podle agentury AP tajemník kongresové komise Carlos Alvaro Alvarez. Vláda se ještě k závěru komise nevyjádřila.

Osudná plavba

Ponorka San Juan zmizela 15. listopadu 2017 se 44 lidmi na palubě, když plula ze základny v provincii Ushuaia na jihu země do námořní základny Mar del Plata. Poslední zprávu poslala na základnu, když se nacházela asi 430 kilometrů od argentinského pobřeží Patagonie.[celá zpráva]

Ponorka se vynořila a velitel hlásil, že se mořská voda dostala k bateriím a způsobila zkrat a požár. Řekl, že se ponoří a bude pokračovat v plavbě pod vodou Nebylo mu nařízeno plavbu přerušit.

Foto: Mapy.cz

Velení zatloukalo

Původně argentinské velení tvrdilo, že ponorka se 44 lidmi na palubě, která zmizela 15. listopadu, žádné problémy nehlásila. Později námořnictvo přiznalo závadu, jež by ale neměla ohrozit bezpečnost posádky.[celá zpráva]

Vrak byl objeven přesně rok a den po zmizení plavidla v hloubce 870 metrů u poloostrova Valdés. Podle médií svědčí pořízené fotografie o tom, že v ponorce San Juan nejspíš došlo k implozi. Ta je opakem exploze, těleso se při ní zhroutí do svého objemu.

Podle toho, že trup a několik menších částí ponorky jsou vzdálené od sebe jen asi 80 metrů, experti soudí, že k implozi došlo blízko dna.

Reklama

Výběr článků

Načítám