Hlavní obsah

Za útoky v Bostonu mohl stát ještě někdo další, USA žádají o pomoc Rusko

– Washington

Úřady ve Spojených státech hledají další osoby v souvislosti s pumovými útoky na mezinárodní maraton v Bostonu. Požádaly v rámci vyšetřování o další pomoc špionážní služby Ruska, které s USA zatím dost nespolupracují. Prohlásil to v pondělí republikánský předseda výboru pro výzvědné služby americké Sněmovny reprezentantů Mike Rogers.

Foto: NBC, Reuters

Nálože explodovala ve chvíli, kdy lidé dobíhali do cíle

Článek

"Stále máme osoby zájmu, na jejichž nalezení a identifikaci pracujeme a s nimiž chceme mluvit," řekl Rogers v pořadu This Week v televizní stanici ABC. Počet těchto "osob zájmu" ale nesdělil.

Při bombovém atentátu v cíli bostonského maratonu 15. dubna zahynuli tři lidé a dalších více než 250 utrpělo zranění. USA z útoků obviňují bratry Tamerlana a Džochara Carnajevovy, s nichž starší Tamerlan při útěku před policisty 19. dubna zemřel. Jeho bratr Džochar se ve vězeňské nemocnici léčí kvůli vážným zraněním, která mu způsobily střely bostonských policistů při dramatickém zatýkání.

Rogers řekl, že Tamerlan se při své návštěvě Ruska loni změnil a stal se "radikalizovaným".

Podle Rogerse je překážkou i "kulturní problém"

"Myslím si, že (Rusové) mají informace, které by neuvěřitelně pomohly a které ještě neposkytli," uvedl Rogers podle agentury Reuters. Na otázku, o jaké informace by mohlo jít, sdělil, že ruská kontrarozvědka FSB je k americkým "FBI a CIA nepřátelsky naladěnou službou a existuje kulturní problém mezi tím, kde jsou Rusové a naši hoši. Takže poslali dopis, neměli moc informací," uvedl také. Následné americké žádosti o pomoc prý nebyly vyslyšeny.

Agentura AP s odvoláním na nejmenované americké činitele uvedla, že ruské úřady údajně v roce 2011 tajně nahrály telefonický rozhovor, v němž jeden z bratří Carnajevových diskutuje s matkou o svých plánech zapojit se džihádu.

Američtí činitelé sdělili, že Rusko tyto tajné informace předalo Spojeným státům před několika dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám