Hlavní obsah

Za nehodu Bryantova vrtulníku nejspíš mohla hustá mlha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nehoda vrtulníku, v němž zahynul slavný basketbalista Kobe Bryant se svou třináctiletou dcerou Giannou Mariou a dalších šest lidí, zavinila zřejmě hustá mlha, která v oblasti panovala. Napsala to agentura AP s odvoláním na letecké záznamy. Kvůli mlze nelétaly v danou chvíli ani helikoptéry bezpečnostních složek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa neštěstí těsně po pádu helikoptéry s Bryantem na paluběVideo: AP

 
Článek

Jednačtyřicetiletý Bryant cestoval ve své soukromé helikoptéře Sikorsky S-76. Stroj před tím odstartoval ze Santa Any a od dispečerů dostal varování o špatné viditelnosti v okolí. Podle leteckých dat vrtulník narazil do strmého srázu u Calabasas severozápadě od Los Angeles v rychlosti kolem 184 kilometrů v hodině a při klesání kolem 1,2 kilometru za minutu.

Stroj se při nárazu roztříštil na kusy, které se rozletěly na plochu o velikosti fotbalového hřiště, začal hořet a havárii nikdo na palubě nepřežil. Nehodu už začaly vyšetřovat federální úřady, které budou prověřovat majitele a provozovatele vrtulníku, pilotovu minulost nebo záznamy o údržbě.

Hvězdný basketbalista Kobe Bryant zahynul při havárii helikoptéry i s 13letou dcerou

Amerika

Pilot Kurt Deetz, který v minulosti Bryanta ve stejném stroji přepravoval, vyloučil, že by nehodu zavinila technická závada. „Šance katastrofálního selhání obou motorů je naprosto minimální,“ prohlásil.

Foto: Usa Today Sports, Reuters

Basketbalista Kobe Bryant

Jeho teorii rovněž v rozhovoru pro agenturu AP podpořil i letecký právník a bývalý pilot amerického námořnictva Justin Green. „Při nízké viditelnosti můžou být piloti snadno dezorientováni,“ uvedl a dodal, že pilot klidně mohl stroj pilotovat „na slepo“ pouze za pomoci přístrojů.

Předběžné výsledky vyšetřování by měly být známé zhruba za deset dní, konečný verdikt ale může být znám klidně až za rok. Podle policejního lékaře Jonathana Lucase se protáhne i identifikace obětí, protože náročný terén komplikuje zajištění ostatků.

Reklama

Výběr článků

Načítám