Hlavní obsah

Z vrtu vytéká dvakrát více ropy, než byly nejodvážnější odhady

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědecký tým z amerického geologického ústavu zkoumající únik ropy v Mexickém oceánu ve čtvrtek zveřejnil nový odhad množství suroviny, které z poškozeného vrtu vytéká. Je to mezi 20 000 a 40 000 galonů. To je až 6,35 miliónu litrů denně, tedy mnohem víc, než byly poslední - už poněkolikáté navýšené - odhady. Nový údaj se vztahuje k minulému týdnu, kdy vědci měření prováděli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké záběry ropné skvrny a čištění mokřadůVideo: Reuters

 
Článek

Čísla se ovšem vztahují k době, kdy veškerá ropa vytékala volně do moře. Mezitím se podařilo poškozené potrubí seříznout a nasadit na něj speciální kontejner, který část ropy jímá. Systém ale kapacitně nestíhá a záchranáři plánují část pálit. [celá zpráva]

Vědci odhadují, že ještě než byl kontejner k vrtu připojen a potrubí už bylo seříznuto, zvýšilo se množství unikající ropy o 4 až 5 procent.

Ropa do moře uniká už sedm týdnů poté, co se u pobřeží Louisiany vznítila plošina Deepwater Horizon, na níž vybuchl metan. Plošina se následně potopila. Při nehodě zemřelo jedenáct dělníků. Katastrofa je největší na světě v době míru - horší byl jen únik ropy během války v zálivu.

Foto: Lee Celano, Reuters

Ropa vyplavená ke břehu v Louisianě

Britský ropný koncert BP, který plošinu provozoval, na záchranné akce vynaložil už přes 1,43 miliardy dolarů. Její akcie dál klesají.

Bílý dům dal ve čtvrtek BP 72 hodin na předložení konkrétních plánů na urychlené zastavení úniku a odstranění škod. Výkonný ředitel firmy Tony Hayward půjde na kobereček k americkému prezidentovi Baracku Obamovi, který postiženou oblast čtyřikrát navštívil a kvůli katastrofě zřejmě zruší plánovanou návštěvu Austrálie.

Pomoc USA přislíbila Británie, nicméně premiér David Cameron upozornil, že BP oběma zemím přináší ekonomické zisky. Dal tím najevo nesouhlas s rétorikou americké vlády. Obama už dříve uvedl, že by zodpovědné lidi nakopal do zadku. Na Haywardovu adresu poznamenal, že kdyby pracoval pro něj, měl by už padáka. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám