Hlavní obsah

Z těl v brazilské márnici odebírali orgány

Sao Paulo

Brazilská prokuratura začala vyšetřovat případy údajného prodeje lidských orgánů k lékařskému výzkumu z neidentifikovaných těl. Vyšetřování se zaměřuje na úřad koronera v Sao Paulu, který však nelegálnost svých aktivit popřel. Zdroje z prokuratury BBC sdělily, že zaměstnanci koronerova úřadu nehledali dostatečně aktivně příbuzné mrtvých, i když měli k dispozici identifikační údaje.

Foto: Profimedia.cz

Brazilští policisté

Článek

Ještě donedávna bylo možné pohřbít jako neznámého bezdomovce člověka, který zemřel na ulici nebo ve státní nemocnici, jestliže se o něj rodina nepřihlásila do 72 hodin. Rakve s těmito neidentifikovanými mrtvými byly uloženy do masových hrobů na hřbitově Perus v Sao Paulu s pouze číselným označením.

Brazislká prokuratura vyšetřuje podezření, že se z těl zemřelých v márnicích prodávaly orgány pro lékařský výzkum. Dálo se to nejen v případě neidentifikovaných lidí, ale i u sob, o které se příbuzní nepřihlásili do 72 hodin. Zbylé ostatky skončily v hromadných hrobech, uvedla BBC. Za patnáct let může jednat až o tři tisíce případů.

Prokuratura získala výpovědi dvou svědků, kteří tvrdí, že orgány některých zemřelých byly prodány k lékařskému výzkumu.

V centru případu je úřad ohledavače mrtvol v Sao Paulu SVO. Tamní pitevnu vedou profesoři patologie z lékařské fakulty univerzity v Sao Paulu. Nynější ředitel SVO Luiz Fernando Ferraz da Silva řekl, že na jeho pracovišti se dodržuje zákon a že "většinou jsou těla pohřbena nedotčena".

Otec skončil v hromadném hrobě bez orgánů

"Orgány jsou použity ve specifických situacích, ale vždy jedině za účelem výzkumu," řekl. Dodal, že jeho služba není ze zákona povinna pátrat po příbuzných zemřelých.

Taxikářka Maria Cecilia tvrdí, že její otec skončil v hromadném hrobě. Byl pohřešovaný a zemřel po devíti dnech v nemocnici. Když se dcera obrátila na policii, řekli jí, že tělo zůstalo 72 hodin na pitevně, a protože se nikdo nepřihlásil, bylo pohřbeno.

"Otec měl u sebe doklady, ale koroner se nesnažil mě kontaktovat. Existuje dokonce policejní zpráva o jeho smrti," řekla. Snažila se získat povolení k exhumaci, aby mohla otce pohřbít v rodinném hrobě. Hrobník jí prý ale řekl, že "to nestojí za to", protože otec byl pohřben bez orgánů a zcela nepodobný sám sobě.

Prokurátorka Eliana Vendraminiová tvrdí, že existují případy, kdy mrtví měli u sebe šest telefonních čísel, a přesto se nikdo nesnažil jejich rodiny kontaktovat.

Ferraz da Silva řekl, že když se v květnu objevil v tisku článek upozorňující na možné porušení zákona, zpřísnila pitevna identifikační proceduru. Fotografuje tváře mrtvých a shromažďuje identifikační údaje, například znaménka nebo otisky prstů. Takto získané informace pak posílá policii. "Těla se pohřbívají až deset dní po odevzdání těchto informací," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám