Hlavní obsah

Wolfowitz odstoupí z čela Světové banky 30. června

– WASHINGTON

Předseda Světové banky Paul Wolfowitz (63) v noci na pátek oznámil, že 30. června odejde se své fuknce kvůli porušení vnitřních předpisů. Zajistil nebývale vysoké odstupné své přítelkyni Shaze Rizaové. Bílý dům, který Wolfowitze podporoval, přijal jeho rozhodnutí a brzy oznámí jméno nového kandidáta.

Článek

Wolfowitz v noci na pátek oznámil, že banka "by měla mít nové vedení". Podmínky jeho odchodu zveřejněny nebyly.

"Výkonní ředitelé berou na vědomí rozhodnutí pana Wolfowitze rezignovat na funkci prezidenta Světové banky," uvádí se v prohlášení. Rada podle něj začne okamžitě hledat Wolfowitzova nástupce. Bankovní rada přijala Wolfowitzovo ujištění, že v případě Rizaové "jednal v souladu s etikou a v dobré vůli". V prohlášení je vágní formulace, že se "několika chyb dopustilo několik jedinců". 

Už ve čtvrtek se proslýchalo, že výkonný výbor banky jedná o podmínkách odchodu Paula Wolfowitze z čela instituce. Dohoda o dobrovolném odchodu byla nejjednodušším řešením,  protože se vyhnula hlasování o jeho odvolání. Wolfowitz popíral vinu a banka nebyla schopna vyvrátit jeho námitky vůči obvinění, že porušil vnitřní pravidla banky, když zajistil vysoké odstupné své přítelkyni Shaze Rizaové. Ta po přechodu na americké ministerstvo zahraničí brala větší plat než ministryně Condoleezza Riceová. Její plat po odchodu vzrostl o 36 procent na 180 tisíc dolarů a ročně rostl o dalších osm procent. [celá zpráva]

Wolfowitzovy kroky schválil etický výbor

Wolfowitz však jednal se souhlasem etického výboru banky. Navíc sám nechtěl případ Rizaové řešit, a banka ho k tomu nutila. Příslušný výbor banky ale byl seznámen s tím, že Rizaová si peníze zaslouží, neboť odchod z banky pro ni znamenal násilné přerušení kariéry v SB. Rizaová v bance pracovala jako expertka na problematiku Blízkého východu a už před Wolfowitzovým nástupem do funkce patřila ke klíčovým zaměstnancům instituce.

Paul Wolfowitz

Narodil se v prosinci 1943 v New Yorku.

Na začátku března 2001 začal pracovat jako náměstek amerického ministra obrany. Celkově se tento post stal jeho třetím pracovním místem na Pentagonu. Několik let je také profesorem na School of Advanced International Studies (SAIS) při univerzitě Johna Hopkinse.

Od roku 1989 do roku 1993 Wolfowitz šéfoval 700člennému týmu jako náměstek tehdejšího ministra obrany Dicka Cheneyho, současného viceprezidenta. Zabýval se strategií, plány a politikou Pentagonu po skončení Studené války za administrativy prezidenta George Bushe staršího.

Podílel se na přípravě válečných plánů pro operaci Pouštní bouře, zabránil Iráku vytvořit druhou frontu s Izraelem a od spojenců získal 50 miliónů dolarů (skoro jeden a půl miliardy Kč) na financování války.

Prezidentu Georgi Bushovi se v roce 2005 podařilo dosadit Wolfowitze do čela Světové banky. Post musel opustit v červnu 2007 kvůli protežování přítelkyně. 

Za Wolfowitzem stál dlouho Bush, který ale ve čtvrtek prohlásil, že je mu líto, kam až případ došel, a naznačil tím, že Wolfowitz bude muset odstoupit. Wolfowitz patřící k jestřábům, byl do čela banky prosazen v roce 2005 navzdory odporu řady zemí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám