Hlavní obsah

WikiLeaks: V tajené "hvězdné válce" USA hrozily Číně vojenskou akcí

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy hrozily Číně podle nově zveřejněných tajných dokumentů na WikiLeaks přímou vojenskou akcí, pokud nezabrzdí svůj kosmický vojenský program. Z dokumentů, na které upozornil britský server telegraph.co.uk, vyplývá, že Washington několikrát důrazně protestoval, ovšem marně. Číňané pokračovali ve svém programu dál.

Foto: Jason Reed , Reuters

Condoleezza Riceová

Článek

Peking argumentoval, že Američané vyvíjejí ofenzivní laserové zbraně, které budou schopny sestřelit raketu, ještě než opustí zemi, odkud byla vystřelena a zlikvidují tak rovnováhu založenou na jaderném odstrašení.

Závod ve zbrojení v reálných hvězdných válkách začal podle serveru v lednu roku 2007, když Čína šokovala Washington sestřelením vlastní meteorologické družice ve výšce 530 kilometrů nad zemským povrchem. Nicméně předvádění svalů pokračovalo i v loňském roce.

Obavy USA

Z pohledu Američanů Čína v roce 2007 předvedla, že disponuje zbraní schopnou zaútočit na americké vojenské i civilní satelity a vyvolat tak apokalyptický chaos. Zasažení družice navíc vytvořilo oblak tisíců úlomků, který je sám o sobě nebezpečný.

Spojené státy odpověděly na čínský test v únoru 2008 a zničily vlastní nefunkční satelit, aby předvedly svou schopnost udeřit i v „kosmu“. Nicméně oficiálně uváděly, že nešlo o vojenský test, ale o nezbytnou akci s cílem zneškodnit poškozený špionážní satelit.

Nicméně zveřejněné tajné dokumenty svědčí o něčem jiném. Přibližně měsíc před americkým sestřelem, Spojené státy zkritizovaly Čínu, že odpálila svou protidružicovou zbraň s poznámkou, že „Spojené státy neprovedly test protidružicové zbraně už od roku 1985“.

„Čínský útok na satelit s použitím zbraně vynesené balistickým nosičem může zničit mírový systém, který Spojené státy a další národy využívají pro obchod a upevnění národní bezpečnosti. Ničení satelitů ohrožuje lidi,“ uvádí se v prohlášení připraveném pro tehdejší ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou, které adresovala Pekingu v lednu 2008.

A varování pokračovalo: „Jakýkoli zásah vůči vesmírným systémům USA budou Spojené státy považovat za narušení svých práv a krok k eskalaci krize nebo konfliktu. Spojené státy si vyhrazují právo, v souladu s chartou OSN a mezinárodním právem, bránit a chránit svá zařízení v kosmu s využitím široké škály prostředků od diplomatických po vojenské.“

Čínský test kritizovaly i další státy s tím, že to oživuje program „Hvězdných válek“, které před sklonkem studené války vyhlásil americký prezident Ronald Reagan v 80. letech.

Americká zpětná demonstrace síly

Když pak Spojené státy měsíc po své důrazné nótě zničily svůj špionážní satelit, Číňané nevěřili odůvodnění, že poškozená družice se mohla zřítit na zem a zamořit místo dopadu. Z dokumentu na WikiLeaks vyplývá, že měli i proč.

Okamžitě poté, co raketa zničila satelit, obdržela čínská ambasáda v USA dokument označený „přímé potvrzení výsledků zkoušky protidružicové zbraně“ z vojenského velení v Tichomoří. Následující komunikace mezi oběma zeměmi byla napjatá a Čína dávala najevo svoji nelibost vůči plánům na umístění radaru v Japonsku, jako prvku protiraketové obrany USA. Zároveň pokračoval na vývoj vojenských laserů.

Američané proto na summitu věnovaném otázkám bezpečnosti v červnu 2008 ujistili zástupce Pekingu, že Čínu nepovažují za nepřítele. Číňané odpověděli, že obě mocnosti nevnímají jako spojence, ani jako protivníky.

 Číňané program dál pilují

V lednu 2010 pak americké tajné služby zjistily, že Čína podnikla další test protidružicového systému a Washington chtěl tentokrát utajit, že o testu ví. Podle zprávy čínské armáda vypustila raketu SC-19, která zničila raketu CSS-X-11 240 kilometrů nad povrchem. Test tak z pohledu Američanů představoval posun ve vylepšování čínského antidružicového i obraného antibalistického programu.

Ministryně Hillary Clintonová v kabelogramu pro ambasádu v Pekingu potvrzuje, že Obamova administrativa sdílí obavy Bushovy vlády ohledně čínského programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám