Hlavní obsah

WikiLeaks: Dalík žádal vysoký úplatek, řekl nám člověk ze Steyru

Právo, sw, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední série zveřejněných amerických diplomatických depeší přitížila blízkému příteli expremiéra Mirka Topolánka Marku Dalíkovi, jehož jméno je zmiňováno v souvislosti s údajnou korupcí při nákupu obrněnců Pandur.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ze zprávy americké ambasády v Praze, která byla odeslána do Washingtonu loni v únoru, vyplývá, že diplomaté obdrželi několik stížností od zástupců firmy Steyr, která Česku údajně předražené vozy dodala.

„Během nových jednání o koupi pandurů počátkem roku 2008 nám řekl zástupce Steyeru, že ministr (obrany Martin) Barták zařídil Topolánkovu chráněnci a lobbistovi Marku Dalíkovi možnost požádat Steyer o vysoký úplatek výměnou za to, že bude smlouva vrácena do hry,“ oznámili na ústředí diplomaté s tím, že toto obvinění nelze nezávisle ověřit.

Zpráva se nicméně shoduje s výpovědí rakouského manažera Stephana Szücse, který vyšetřovatelům sdělil, že si Dalík koncem roku 2007 řekl o úplatek ve výši půl miliardy korun.

Server zveřejnil několik stovek depeší z pražské ambasády. Další zpráva například uvádí, že vysocí čeští představitelé se předloni v létě přimlouvali za to, aby Spojené státy oznámily výsledky své revize projektu protiraketové obrany až po českých parlamentních volbách, které byly tehdy plánovány na říjen. Argumentovali možným vlivem tohoto oznámení na volební kampaň.

Všechny depeše venku

Agentura AP v pátek oznámila, že WikiLeaks už zveřejnil všechny depeše, aniž by je zredigoval a odstranil jména osob, které byly s Američany ve spojení.

Za to si server vysloužil ostrou kritiku, neboť tito lidé mohou být nyní v nebezpečí, zvlášť v zemích, jako je Rusko, Čína a Barma, varovala agentura. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám