Hlavní obsah

Whistleblower Manningová se ve vězení pokusila o sebevraždu

Fort Leavenworth

Chelsea Manningová, která před změnou pohlaví sloužila u americké armády jako zpravodajský analytik v Iráku, se ve vězení pokusila o sebevraždu. Podle BBC o tom informovali její obhájci. Reagovali tak na zprávy o tom, že byla jejich klientka hospitalizována. Manningovou soud poslal do vězení za vynesení utajovaných informací.

Foto: Reuters

Archivní snímek Chelsea Manningové

Článek

„Chelsea se minulý týden rozhodla ukončit svůj život. Ráda by si informace o svém zdravotním stavu nechala pro sebe a soustředila se na zotavení. Ví, že mají lidé otázky ohledně toho, jak se jí daří. Ráda by dala všem vědět, že je ve vězení pod drobnohledem a zůstane to tak po příštích několik týdnů,“ cituje BBC advokáty whistleblowerky.

„Jsem v pořádku a ráda, že jsem na živu. Děkuji za vaši přízeň. Zvládnu to,“ vzkázala prostřednictvím Twitteru Manningová.

Manningová byla ještě jako vojín Bradley Manning v srpnu roku 2013 odsouzena k 35 rokům vězení za vynesení více než 700 tisíc utajovaných dokumentů amerických ministerstev zahraničí a spravedlnosti. [celá zpráva]

Soubory následně publikovala organizace WikiLeaks australského aktivisty Juliana Assange.

Foto: Reuters, Reuters

Bradley Manning před změnou pohlaví.

Manningová krátce po vynesení rozsudku oznámila, že se chystá změnit pohlaví, což jí věznice povolila. Soudní znalci potvrdili, že trpí takzvanou pohlavní dysforií, tedy že je ženou v uvězněnou v mužském těle.

Trest si přesto Manningová musí odpykávat ve vězení pro muže. Až do propuštění navíc zůstává vojákem armády Spojených států.

Doživotí unikla

Chelsea Manningová čelila obvinění z dvacítky trestných činů, za které jí hrozilo až 90 let vězení. Unikla ale obvinění z napomáhání nepříteli, díky čemuž se vyhnula doživotí bez možnosti předčasného propuštění. O podmínečné propuštění může požádat po vypršení třetiny trestu.

Vojenské nápravné zařízení ve Fort Leavenworthu ve státě Kansas povolilo bývalému vojínovi hormonální terapii vedoucí ke změně pohlaví z mužského na ženské. Již v té době mluvili lékařští experti o možných sebevražedných sklonech v případě, že by léčbu a změnu pohlaví odsouzenci věznice nepovolila, upozornila ČTK.

Manningová opakovaně dávala najevo naději, že její případ povede k tomu, že armáda a další instituce uznají potřeby transsexuálů včetně potřeby specializované lékařské péče. Minulý týden Pentagon oficiálně povolil transsexuálům pracovat pro vojsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Pentagon potvrdil 35 let vězení pro Manninga

Trest 35 let vězení pro amerického vojína Bradleyho Manninga za předání obrovského množství tajných dokumentů serveru WikiLeaks platí, v pondělí ho potvrdil...

Změny pohlaví vojína Manninga se ujme armáda

Americká armáda začne řešit změnu pohlaví vojína Bradleyho Manninga, odsouzeného na 35 let za předání 700 tisíc diplomatických a vojenských depeší portálu...

Výběr článků

Načítám