Hlavní obsah

Washinton Post: Vízová politika USA trestá nováčky EU

Právo, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Za svévolnou, nestydatou a diskriminační označil ve čtvrtek list The Washington Post (WP) vízovou politiku USA na příkladu Portugalska a Česka, jehož občané přes členství v EU dál musí mít víza. Varoval, že to ohrožuje pověst, kterou si USA ve východní Evropě vytvořily.

Článek

"Není divu, že v těchto zemích vzrůstá odpor k USA. Jsou mezi nimi nejrozhodnější přátelé a spojenci v NATO. Druhořadý status se zvláště dotýká východoevropských zemí, z nichž mnohé vyslaly síly do Iráku a Afghánistánu, uvedl WP.

Tato špatná vízová politika je podle něj způsobená i útoky na USA z 11. září 2001, ale výsledkem jsou velmi křiklavé rozdíly, například mezi srovnatelně velkými členskými zeměmi EU, jako jsou Portugalsko a ČR. 

Portugalců mířících do USA je za rok dvakrát více

"Z Portugalska přijíždí do USA ročně dvakrát tolik turistů než z Česka a není divu: Portugalci mohou cestovat bez víz, zatímco Češi nemohou," napsal list. "Výsledkem je, že Češi cestují do západní Evropy, kde jsou vítaní jako plnoprávní členové EU.

Časem za to USA zaplatí nejenom poklesem vážnosti v zámoří, ale i ztrátou obchodních příležitostí," uvedl deník. Ocenil snahu vlády prezidenta George W. Bushe usnadnit přechod na bezvízový styk s 11 novými zeměmi EU, Řeckem a s Jižní Koreou splněním série přísnějších bezpečnostních opatření, ale připomíná, že věc se zadrhla v Kongresu.

Zatím jediná verze schválená loni Senátem, jež je součástí širšího zákona o posílení bezpečnosti USA, však vrací do hry nyní platnou podmínku méně než tří procent odmítnutých žádostí o víza a obsahuje požadavek vojenské pomocí USA - ovšem šitý na míru Polsku. Kromě toho se o další podobě přechodu k bezvízovému režimu diskutuje v rámci nového imigračního zákona.

Podle WP je na Sněmovně reprezentantů, aby všemu dala náležitý směr, ale i v ní mnozí při zmínce o lehčím cestování do USA krčí obočí. "Dělat by to však neměli. Pokud si budou USA dál držet své přátele od těla, pak velmi brzy zjistí, že žádné nemají," varoval deník WP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám