Hlavní obsah

Vystěhovat Obamu, nastěhovat Trumpa. Na akci v Bílém domě má personál jen pár hodin

Právo, Martin Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novým americkým prezidentem přichází často do Bílého domu změna. A to nejen obrazně, ale i doslova. Starost s tím má i personál Bílého domu. Na to, aby v den inaugurace pro nastupujícího prezidenta vše připravil, má totiž jen velmi omezený čas.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Bílý dům, sídlo amerického prezidenta

Článek

„Je to zhruba šest hodin, možná méně, během kterých se musí celý dům uklidit, sbalit věci odcházejícího prezidenta a zároveň vybalit věci, které zaslala rodina nového prezidenta,“ vylíčila portálu Newsy.com Anita ­McBri­deová, která personál Bílého domu řídila během vlády George Bushe mladšího.

Možnosti upravit si nový domov podle svých představ zpravidla využívají zejména první dámy za pomoci svých oblíbených designérů. V šedesátých letech minulého století tak například Jackie Kennedyová modernizovala interiéry spolu s výraznou dekoratérkou Sister Parishovou.

Kongres má sice v rozpočtu na renovaci soukromých částí Bílého domu vyhrazený příspěvek ve výši 100 tisíc dolarů (zhruba 2,5 mil. korun), poslední prezidenti se však rozhodli platit veškeré tyto náklady z vlastní kapsy.

Foto: Právo

Oválná pracovna se moc nezmění

Větší změny se týkají zejména druhého a třetího podlaží, zatímco ikonické části jako Oválná pracovna či Lincolnův pokoj se mění minimálně.

Obrazy k zapůjčení si mohou prezidentské rodiny vybrat z inventáře Bílého domu i ze sbírek státem vlastněných muzeí.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Odcházející první dáma Michelle Obamová přinesla do historické budovy moderní šmrnc a dala mimo jiné velký prostor abstraktním dílům několika afroamerických umělců.

Nastupující prezident Donald Trump, jehož dosavadní sídla se často vyznačovala blyštivými interiéry s pozlacenými stěnami, mramorem, zrcadly a reprodukcemi starých obrazů, zatím své plány na renovaci interiérů příliš nerozvedl. Už před svým zvolením dal však najevo, že v prezidentském sídle hodlá většinu věcí nechat při starém.

„Možná něco trochu obměním. Ale Bílý dům je tak výjimečné místo, že toho člověk příliš měnit nechce,“ naznačil v magazínu People.

Foto: Cliff Owen, ČTK/AP

Personál stěhuje věci Obamovy rodiny z Bílého domu do nového bydliště v luxusní washingtonské čtvrti Kalorama.

První dáma odletí krátce po inauguraci

Netknutá by mohla zůstat zeleninová zahrada, kterou založila Michelle Obamová. Ta totiž loni na podzim oznámila, že zajistila její soukromé financování, samotnou péči pak převezme americká Správa národních parků. „Doufám, že budoucí prezidentské rodiny si budou této zahrady považovat tak jako my,“ řekla v říjnu Obamová.

Ruka nové první dámy Melanie Trumpové se zřejmě v Bílém domě ještě několik měsíců neprojeví. Někdejší modelka totiž zatím zůstane v New Yorku, aby tam její desetiletý syn Barron mohl dokončit školní rok.

Školní docházka jejího potomka je pro ni tak důležitá, že se domů vrátí krátce po inauguraci a v americké metropoli se zdrží pouhé dva dny, napsal bulvární portál TMZ. „Bere svou roli matky velmi vážně,“ citoval web zdroj blízký budoucí první dámě.

Americká média víceméně jednotně očekávají, že zatímco Trumpova choť se bude spíše držet v ústraní, role první dámy se podle nich fakticky ujme vlivná magnátova dcera Ivanka, jejíž matkou je česká rodačka Ivana Trumpová a která nedávno oznámila, že se do Washingtonu stěhuje i se svým manželem Jaredem Kushnerem.

Trump zřejmě zvolí vlastní letovisko

Za své letovisko si Trump podle spekulací zvolí místo obvyklého Camp Davidu vlastní golfový resort v Bedminsteru v New Jersey, kam bude zvát cizí státníky a sjednávat s nimi dohody.

Zatímco Harry Truman označoval Bílý dům za „velké bílé vězení“, Trump se nechal slyšet, že se mu nebude chtít nikam odjíždět. Prý je to skvělé místo. A pokud zmizí, pak „do vlastního“.

„Budu tam pracovat a dělat to, co se ode mě očekává,“ řekl. Camp David mu přijde přespříliš rustikální. „Někomu se to líbí, ale víte, jak dlouho se líbí mně? Maximálně půl hodiny,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám