Hlavní obsah

Vyšetřovatel Mueller ustavil v ruské kauze velkou porotu, soustředí se na Trumpa mladšího

– Washington
Novinky, rei

Bývalý ředitel FBI Robert Mueller, který v USA řídí vyšetřování prověřující ruské vměšování do prezidentských voleb, zřídil velkou porotu. Ta bude posuzovat, zda jsou důkazy dostatečné pro vznesení obvinění. Uvedl to list The Wall Street Journal (WSJ). Vyšetřovatelé podle agentury Reuters už také odeslali první obsílky k výslechu a zdá se, že se soustřeďují na prezidentova syna Donalda Trumpa mladšího.

Foto: Jonathan Ernst/File Photo, Reuters

Robert Mueller

Článek

Média považují ustavení poroty za první hmatatelný a závažný krok, který by mohl skončit obviněními a soudem. Velká porota byla podle WSJ zřízena už před několika týdny.

Agentura Reuters uvedla, že vyšetřovatelé rozeslali první obsílky a týkají se kauzy, v níž figuruje prezidentův 39letý syn Donald, jenž se loni v červnu sešel s Rusy, kteří mu nabízeli kompromitující informace o Trumpově demokratické soupeřce ve volbách Hillary Clintonové. Trump mladší tvrdí, že ze schůzky nic nevzešlo, a prezidentovo okolí popírá, že by se před volbami spojovalo přes prostředníky s ruskou vládou, aby Trumpovi pomohla vyhrát volby.

Vyšetřovatelé nyní podle Reuters prověřují, jestli někdo z Trumpova volebního štábu aktivně nepovzbuzoval ruskou stranu ke zveřejňování materiálů o Clintonové. Televize CNN doplnila, že prověřovány jsou i toky peněz v Trumpově okolí.

Foto: Matt York, ČTK/AP

Donald Trump junior

Nejmenovaný zdroj Reuters řekl, že prezident Trump vyšetřován není, nicméně vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda předem věděl o schůzce svého syna s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou. Trump mladší nejprve tvrdil, že tématem schůzky byly adopce dětí, a tento týden vyšlo najevo, že se prezident Trump na tomto synově prohlášení podílel. [celá zpráva]

Zaštítěn porotou

Velká porota, kterou tvoří zástupci laické veřejnosti, má posoudit, zda jsou nashromážděné důkazy dostatečně silné pro vznesení obvinění. Nerozhoduje o vině nebo nevině případného obviněného, ale umožňuje vyšetřovateli vydávat předvolání a nařízení a získat výpověď pod přísahou.

Prezident Trump na shromáždění v Huntingtonu v Západní Virginii podle BBC zopakoval, že kauza „je naprostý výmysl“. V týž den byly na půdě amerického Senátu představeny dva zákony, které by Trumpově administrativě ztížily situaci v případě, že by se pokusila Muellera odvolat. Právník Ty Cobb, jejž si Bílý dům minulý měsíc najal jako zvláštního poradce, v prohlášení ujistil, že bude s Muellerem spolupracovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám