Hlavní obsah

Vyhostit 300 ruských diplomatů? Tolik jich v USA ani nemáme, reaguje Kreml

USA

K vyhoštění 300 ruských diplomatů vybídla amerického prezidenta Joea Bidena skupina senátorů z řad demokratů i republikánů. Ke kroku by podle nich Washington měl přistoupit v případě, že Moskva nenavýší počet diplomatických víz vydávaných Američanům. Kreml se výzvě senátorů vysmál.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident Joe Biden

Článek

Moskva obratem vzkázala, že schválení návrhu by mělo za následek uzavření veškerého diplomatického zastoupení USA v Rusku. „Tolik ruských diplomatů ve Washingtonu ani není,“ dodalo ruské ministerstvo zahraničí.

Američtí senátoři vybídli Bidena k vyhoštění 300 ruských diplomatů

Amerika

Podle Kremlu vede politika Spojenýcjh států akorát ke zhoršení životní úrovně obyvatel obou zemí. Washington se prý už několik let chová tak, aby „úplně omezil vztahy” s Moskvou.

V USA ve skutečnosti působí celkem okolo 400 ruských dip­lomatů, z toho ale zhruba 150 působí při OSN a ty Spojené státy vyhostit nemohou, podotkla ruská stanice RT. V Rusku nyní působí přibližně stovka amerických diplomatů, uvedli v návrhu senátoři ze zahraničního a zpravodajského výboru.

Putin prodloužil o další rok zákaz dovozu potravin ze Západu

Ekonomika

Skupina 45 západních zemí včetně států EU, USA či Británie mezitím prostřednictvím Organizace pro zákaz chemických zbraní dala Rusku desetidenní lhůtu na to, aby objasnilo loňskou otravu opozičníka Alexeje Navalného, který je nyní ve vlasti vězněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám