Hlavní obsah

Východní pobřeží USA zcela ochromil blizard, nejméně dva mrtví

Novinky, CNN, BBC, Jakub Kynčl
Washington DC
Aktualizováno

Extrémně nebezpečná sněžná bouře zavála východní pobřeží USA včetně hlavního města Washingtonu DC. Během několika hodin tam v pátek pozdě večer napadlo čtvrt metru sněhu. Meteorologové navíc předpokládají, že obrovské sněžné přívaly budou pokračovat a lze očekávat nejvážnější situaci za posledních 90 let. Blizard si již vyžádal nejméně dva mrtvé, jak uvedla BBC.

Článek

Situace na východním pobřeží USA je doslova kalamitní, veřejné budovy jsou uzavřeny, doprava je na mnoha místech zcela přerušena. Obyvatelé oblasti musí podle úřadů počítat až s pětidenním uvězněním ve svých domovech.

Velmi netypické 24hodinové varování pro oblast Washingtonu a Baltimore je v platnosti do deseti hodin večer tamějšího času. Bouře přezdívaná tamějšími médii "snowmageddon" by měla ochromit oblast od Indiany až po Pensylvánii. Zasáhne také části států New York a Severní Karolína.

Rekordní nadílka

Blizard přichází méně než dva měsíce po bouři, během které napadalo ve Washingtonu 41 centimetrů sněhu. Podle Národní meteorologické služby může být nová bouře extrémně nebezpečná. V hlavním městě má napadnout asi 76 centimetrů sněhu, což by překonalo rekordní nadílku z roku 1922, kdy byl Washington zasypán 71 centimetry sněhu.

Všechny lety z washingtonského letiště Ronalda Reagana byly zrušeny a odbavuje se pouze malá část mezinárodních letů z letiště Dulles International.

V průběhu pátku ve městě zkolabovala také autobusová doprava, když se staly silnice neprůjezdnými, a přestalo částečně jezdit i metro.

"Vyrabované" obchody

Drsná situace panuje i v tamějších supermarketech, které vzali obyvatelé oblastí postižených silnými vánicemi útokem.

"Obchody vypadají, jakoby je někdo vyraboval," uvedla Jane Bateová, která přišla do jedné z prodejen nakoupit základní potraviny.

Guvernéři států Virginia, Maryland a Delaware vyhlásili stav nouze, což je krok, který uvádí do pohotovosti Národní gardu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám