Hlavní obsah

Výbor sněmovny doporučil schválit žalobu na Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Právní výbor americké Sněmovny reprezentantů doporučil poslancům schválit ústavní žalobu na prezidenta Donalda Trumpa. Výbor ho shledal vinným z obstrukcí vůči Kongresu a ze zneužití moci ve snaze přinutit cizí mocnost ke vměšování do amerických prezidentských voleb. Sám šéf Bílého domu uvedl, že schválení žaloby je smutné, ale z politického hlediska pro jeho osobu dobré.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Donald Trump věří, že mu impeachment politicky pomůže

Článek

„Ústavní žaloba je poplašná zpráva. Pro naši zemi se jedná o smutný okamžik, ale pro mě to je z politického hlediska dobrá zpráva,” cituje agentura Reuters Trumpa. Americký republikánský prezident věří, že tato kauza jen posílí jeho pozici.

Právní výbor sněmovny o dvou bodech ústavní žaloby debatoval od středy. Republikánští poslanci předkládali řadu dodatků a měli dlouhé projevy, aby debatu zdrželi. Hlasování Sněmovny se původně očekávalo ve čtvrtek, ale nakonec se uskuteční příští týden.

Kdo je whistleblower? 

Trump už dříve řekl, že se těší na spravedlivý proces v Senátu. V pátek dokonce uvedl, že by nebyl proti dlouhému procesu, při kterém by byl odhalen whistleblower (oznamovatel). Jeho identita dosud zůstává pečlivě střežena.

Demokraté představili podobu žaloby na Trumpa

Amerika

Ústavní žaloba se opírá o červencový telefonát Donalda Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Trump žádal, aby mu Zelenskyj dodal informace poškozující Joea Bidena, který se pravděpodobně stane hlavním protikandidátem současného šéfa Bílého domu v prezidentských volbách v příštím roce. Demokraté se ohánějí tím, že jde o pokus zatáhnout cizí stát do volební kampaně, což zákon USA výslovně zakazuje.

Za důvod podání žaloby označují demokraté i rozhodnutí prezidenta blokovat vyšetřování ukrajinské kauzy. Trump se ho měl dopustit tím, že zakazoval svým spolupracovníkům docházet na kongresová slyšení, z nichž demokraté čerpali argumenty pro žalobu.

Pokud Sněmovna reprezentantů příští týden impeachment schválí, stane se Trump třetí hlavou státu v dějinách USA, která ústavní žalobě čelí. Demokratický prezident Bill Clinton byl zažalován v roce 1998 kvůli lhaní v kauze svého milostného poměru se stážistkou Bílého domu. Senát ale tehdy žalobu neschválil. V roce 1868 čelil impeachmentu prezident Andrew Johnson, ale i jeho Senát osvobodil. Republikánský prezident Richard Nixon v roce 1974 ještě před ústavní žalobou sám rezignoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám