Hlavní obsah

Vraždu ekologické aktivistky si v Hondurasu objednal šéf energetické firmy

Tegucigalpa

Vraždu honduraské ekologické aktivistky Berty Cáceresové si objednal jeden z šéfů místní energetické firmy Desarrollos Energéticos S.A. (DESA), protože organizovala protesty proti výstavbě přehrady a vodní elektrárny Agua Zarca na řece Gualcarque. Je jedním ze sedmi lidí, které ve čtvrtek uznal soud vinnými z dva a půl roku staré vraždy, uvedl deník El País.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skupina čelí v Hondurasu obžalobě z vraždy ekologické aktivistkyVideo: Reuters

 
Článek

Ekologická aktivistka a bojovnice za práva domorodých obyvatel Cáceresová byla zastřelena ve městě La Esperanza na západě země v březnu 2016. Její vražda vyvolala velké pobouření a k objasnění tehdy vyzval i Bílý dům a Vatikán.

Soud ve čtvrtek uznal vinným z vraždy jednoho z manažerů firmy DESA Sergia Rodrígueze, který na zabití aktivistky najal bývalého šéfa ochranky této firmy Douglase Bustilla. Mezi dalšími odsouzenými jsou i dva bývalí vojáci. Podle honduraských zákonů za vraždu hrozí 30 let vězení. Výši trestu pro odsouzené vynese honduraský soud 10. ledna, informoval deník El País.

Foto: Fernando Antonio, ČTK/AP

Muž s portrétem zavražděné ekologické aktivistky Berty Cáceresové

Podle výpovědi svědků do domu Cáceresové vnikli nejméně dva muži, kteří postřelili i dalšího ekologického aktivistu Gustava Castra. Ten přežil, neboť předstíral, že je mrtvý. Za pokus o jeho vraždu hrozí čtyřem z odsouzených dalších 20 let vězení.

Rodina Cáceresové i místní organizace bojující za lidská práva ale čtvrteční verdikt soudu nepovažují za dostatečný, protože na lavici obžalovaných měli podle nich usednout i další lidé z vedení firmy DESA. „Máme rozsudky, ale ne spravedlnost,” uvedla dcera zavražděné ženy.

Foto: Fernando Antonio, ČTK/AP

K soud přivádějí obviněné z vraždy ekologické aktivistky Cáceresové

Soud také konstatoval, že o vraždu Cáceresové se pokusila skupina neúspěšně už o měsíc dříve, v únoru 2016. Po smrti Cáceresové místní média psala, že žena si opakovaně stěžovala, že jí vyhrožují smrtí majitelé pozemků či policisté a vojáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám