Hlavní obsah

Vraha holčičky usvědčili po 55 letech

Právo, roš

Byla to kauza, o níž si nechávali denně předkládat svodky americký prezident Dwight Eisenhower a šéf FBI Edgar Hoover. Z příběhu zmizelé sedmileté holčičky Marie se ale stal nejstarší odložený případ americké kriminalistiky. Rozuzlení se dočkal až nyní, po 55 letech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Uprostřed dne 3. prosince 1957 se po Marii Ridulphové v illinoiském Sycamore slehla zem. Hrála si venku s kamarádkou Kathy, která řekla, že k nim přišel mladý muž Johnny, mluvil o panenkách a nabízel, že je sveze na zádech.

Kathy si jen odskočila domů pro palčáky, ale když se vrátila, byla Maria pryč. Až v dubnu našli její tělo v lese v severovýchodním cípu Illinois. Byla nejméně třikrát bodnuta do hrdla a jednou do hrudi.

Tehdy 18letý John Tessier se ocitl v podezření hned na počátku, ale vyvlékl se falešným alibi, že ten den jel vlakem do Chicaga. Pátrání nikam nevedlo a bylo odloženo. Tessier si změnil jméno na Jack McCullough, sloužil u vojáků a pak léta jako policista v Miltonu ve státě Washington.

Jízdenka zůstala neoznačená

Teprve před několika lety se ohlásila s novými důkazy jeho někdejší přítelkyně. Uvedla, že našla jeho jízdenku na vlak z inkriminovaného 3. prosince 1957, ale nepoužitou. Případ byl znovu otevřen, loni v červenci byly exhumovány ostatky Marie.

Tessier alias McCullough byl vypátrán a ke slovu se dostala v 50. letech neznámá zkouška vzorků DNA. „Na základě nových informací jsme zcela rozbili jeho alibi,“ řekl sycamorský policejní šéf Don Thomas.

McCullough byl rovněž obviněn ze znásilnění své 14leté nevlastní sestry v roce 1962, ale letos byl obvinění zproštěn, jelikož několik svědků změnilo výpověď. Při vyšetřování vraždy Marie rovněž vyšlo najevo, že byl počátkem 80. let obviněn nezletilou dívkou ze sexuálního útoku a propuštěn od policie.

Minulý pátek okresní soudce James Hallock vynesl jasný verdikt: vinen. O výši trestu pro McCullougha se rozhodne 30. listopadu, napsal server Daily Chronicle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám