Hlavní obsah

Vrah dívek v americké škole v mládí zneužíval své příbuzné

Novinky, CNN, ČTK, BBC, Kristina Labohá
NICKEL MINES

Pensylvánská policie pátrá po motivu pondělního masakru na jednotřídce náboženské komunity amišů v Nickel Mines v pensylvánském okrsku Lancaster. Při střelbě tam dvaatřicetiletý Charles Carl Roberts zastřelil nejméně pět dívek, dalších šest studentek zranil a nakonec spáchal sebevraždu. Vrah před činem řekl, že tragédie souvisí s událostmi před dvaceti lety.

Článek

Robertsovi tehdy bylo 12 let a měl sexuálně zneužívat své ještě mladší příbuzné. V poslední době měl prý sny, že podobné věci dělá znovu. Bál se, že by se recidiva vrátila.

Policie šetří i to, zda na jeho čin měla vliv smrt jeho předčasně narozené dcery v roce 1997. Dítě zemřelo 20 minut po porodu.

Vyšetřovatelé nyní zkoumají vysvětlující dopisy na rozloučenou, které po sobě Roberts zanechal. Policie zatím ví, že Roberts, který byl ženatý a měl tři děti, se živil jako řidič nákladního vozu převážejícího mléko. Muž, který byl pro svou manželku vzorem "milujícího otce a manžela", ke komunitě amišů, kteří se zříkají všech výdobytků moderního života, nepatřil.

Jeho manželka řekla, že o činech z jeho dětství nikdy nevěděla, vše jí řekl po telefonu až půl hodiny předtím, než do školy přišel a dívky zatřelil.

Školu amišů, již tvoří jedna třída, si vybral kvůli tomu, že v ní nebyla téměř žádná bezpečnostní opatření. Amišové, kteří odmítají veškeré násilí, totiž doposavad žádná nepotřebovali. "Zdá se, že protože chtěl zasáhnout mladé dívky a protože amišská škola je blízko jeho bydliště, šel právě tam," uvedl Jeffrey Miller z pensylvánské policie.

Řekl manželce: Miluji tě

Roberts se na vraždu, jejíž obětí se měly stát mladé dívky, pečlivě připravil. Půjčil si dodávku, kterou naložil pistolemi, noži a provazy. Ráno se ještě rozloučil s manželkou, jíž podle policie řekl, že ji miluje, a poté vysadil své děti na autobusové zastávce v sousedním městě Bart. Děti pokojně odešly do školy, zatímco Roberts odjel vykonat svůj hrůzný čin.

Vrah údajně vstoupil do smíšené třídy, kterou navštěvovalo 27 studentů - chlapců i dívek v různém věku, a pohrozil studentům se zbraní v ruce. Poté nechal všech patnáct chlapců a některé dospívající (včetně dvou těhotných studentek) odejít a zabarikádoval všechny vchody do školní budovy. [celá zpráva]

Střelba připomínala popravu

Dívky pak seřadil před tabulí, svázal je nohama k sobě, a začal je automatickou pistolí střílet do hlavy. Policie, kterou přivolal jeden z chlapců, kterým Roberts dovolil odejít, našla na místě 11 dívek se střelnou ranou na hlavě. Čtyři z nich zemřely okamžitě, jedna zemřela na následky zranění v úterý ráno. Zbývající dívky jsou v kritickém stavu v nemocnici, uvedl policejní mluvčí Jeffrey Miller, podle něhož systematická střelba do řady dívek připomínala popravu.

Spekulace ohledně motivu

Vrah nakonec obrátil zbraň i proti sobě. Podle policejních informací se střelbou mstil za něco, co se mu přihodilo před dvaceti lety, tedy v době, kdy mu bylo 11 nebo 12 let.

Jednou z událostí, která může souviset se pondělním masakrem, je i fakt, že Robertsovi v roce 1997 zemřela jeho malá dcerka.  

V USA opět zuří násilí na školách

Pondělní tragédie v Lancaster County patří do série podobných incidentů, s nimiž se Spojené státy v posledních dnech potýkají.

Američtí policisté již během pondělka zasahovali na střední škole v Las Vegas. Měli totiž informace, že jeden ze studentů v areálu měl u sebe zbraň. Policie ale oznámila, že ji mladík nepoužil.

Ve středu se zase střílelo na střední škole v Bailey ve státě Colorado. Muž tam použil zbraň a vzal šest rukojmích. Čtyři z nich propustil, pak zasáhlo policejní komando. Při střetu muž smrtelně zranil jedno ze dvou zbývajících rukojmí a zabil sám sebe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám