Hlavní obsah

Volby v Georgii budou mít soudní dohru. Neúspěšné Abramsové vadí chyby při sčítání hlasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atlanta

Demokratka Stacey Abramsová usilující o post guvernérky Georgie se v pátek deset dnů po volbách vzdala kandidatury. Guvernérem se tak stane republikán Brian Kemp. Odmítla však uznat porážku a chce zažalovat stát Georgia za hrubé chyby při sčítání hlasů. Kempa, zároveň obvinila, že bránil části voličů v hlasování. Uvedly to stanice BBC a NBC.

Foto: Reuters

Stacey Abramsová

Článek

„Uznávám, že bývalý tajemník státu Brian Kemp bude prohlášen vítězem guvernérských voleb 2018,“ řekla politička. Kemp v desetimilionovém státě na jihu USA, kde třetinu obyvatel tvoří Afroameričané, získal ve volbách 6. listopadu o 55 000 hlasů více.

Bojovná Abramsová, která jako první černoška usilovala o post, ale hned dodala: „Aby bylo jasno, není to uznání porážky, protože uznání porážky znamená přiznat, že dění bylo správné.” V projevu označila volby za „prohnilé a zmanipulované“ a obvinila Kempa „ze systematického porušování právního řádu, protože „porušoval demokratické právo volit“.

Kemp měl tlačit na volební systém 

Kemp, který byl jako tajemník státu současné nejvyšším volebním úředníkem, podle ní tlačil na volební systém. Agentura AP už v říjnu uvedla, že v Kempově kanceláři leželo ještě 53 000 žádostí voličů registraci a mnozí z nich ani nevěděli, že je jejich registrace pozastavena. Sedmdesát procent z nich byli Afroameričané.

Abramsová dodala, že i když ukončila kandidaturu, bude dál usilovat o „federální soudní proces“ kvůli velkému zmanipulování volebního systému.

Čtyřiačtyřicetileté političce se ve volební kampani dostalo podpory známých osobností, mimo jiné od bývalého prezidenta Baracka Obamy nebo televizní moderátorky Oprah Winfreyové.

Politička oslnila svou kampaní četné stratégy z řad demokratů, kteří v ní podle agentury AFP už spatřují možnou kandidátku do prezidentské volby v roce 2020.

V sousedním státě Florida zůstává volební výsledek v paralelních volbách do Senátu stále nejasný. Po strojovém přepočítání nařídily volební úřady ruční přepočet. Ten začal v pátek a skončit by měl v neděli. Konečný výsledek oznámí úřady podle agentury AFP v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám