Hlavní obsah

Volby byly podvod, milióny lidí volily ilegálně, tvrdí Trump

Novinky, rei
Washington

Deklarovanému vítězi prezidentských voleb v USA Donaldu Trumpovi se nelíbí poukazování na to, že více voličských hlasů získala Hillary Clintonová. V noci na pondělí na Twitteru oznámil, že kdyby nevolily milióny lidí ilegálně, vyhrál by na celé čáře. Své tvrzení však ničím nedoložil.

Foto: Mike Segar, Reuters

Nastupující americký prezident Donald Trump

Článek

Trump získal více volitelů, ačkoli v absolutních číslech získal méně voličských hlasů. To se může stát, a není to poprvé, kdy k tomu došlo. Naposledy takto v roce 2000 George W. Bush s méně hlasy porazil Ala Gorea.

Všechny hlasy z voleb ještě nebyly sečteny, ale náskok Clintonové dosud stále stoupá a média poukazují na to, že by v absolutních číslech mohla vyhrát až o dva a půl miliónu hlasů. Ani to by ale vyhlášený výsledek neotočilo, ačkoli zřejmě ještě dojde na přepočítávání v klíčových státech. [celá zpráva]

Podle Trumpa je to ale všechno podvod, je přesvědčen, že vyhrál i na hlasy.

„Nejenže jsem drtivě vyhrál v Radě volitelů, ale zvítězil jsem i v lidovém hlasování, když odečtete milióny lidí, kteří volili ilegálně,“ napsal Trump na Twitteru a dodal, že by vyhrál ještě větším rozdílem, kdyby svou kampaň nesoustředil v 15 státech, ale jen ve třech, čtyřech klíčových.

Volit smějí jen občané USA, ilegálové ne

Těžko říci, jaké ilegální voliče má Trump na mysli, protože lidé, kteří v USA žijí ilegálně, volit nemohou, to smějí jen američtí občané, kteří navíc potřebují voličskou registraci.

Mezinárodní pozorovatelé přitom u voleb nezaznamenali žádné větší problémy.

Trump tvrdí, že milióny lidí volily ilegálně.

Trump následně konkretizoval, že se podvádělo ve státech, kde zvítězila Clintonová: „Závažné volební podvody ve Virginii, New Hampshiru a Kalifornii. Proč o tom média neinformují? Protože někomu straní – velký problém!“

Související téma:

Foto: Mike Blake, Reuters

Zpracování hlasovacích lístků, které byly zaslány poštou.

Ani zde ale nastupující prezident neupřesnil, o jaké podvody se mělo jednat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám