Hlavní obsah

Voják obviněný z masakru Iráčanů byl osvobozen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenská porota v USA osvobodila Andrewa Graysona, jednoho z vojáků obžalovaných za masakr 24 neozbrojených Iráčanů, k němuž došlo v roce 2005 v Hadíse. Grayson, coby důstojník vojenské rozvědky, se dle obžaloby snažil celý incident zatajit a bránil jeho vyšetření. Porota zasedala na kalifornské vojenské základně Camp Pendleton.

Článek

Původně byli v případu obviněni čtyři příslušníci námořní pěchoty a čtyři důstojníci, kteří se měli na incidentu podílet, ale před soud nakonec budou vedle Graysona postaveni pouze dva další vojáci.

Obžaloba tvrdí, že vojáci 19. listopadu 2005 zastřelili v Hadíse 24 iráckých civilistů. Před americkou kolonou měla tehdy vybuchnout nastražená nálož, která jednoho vojáka zabila a další dva zranila. Následně měl seržant americké armády Frank Wuterich zastřelit pětici Iráčanů, kteří byli incidentu nejblíže. Poté měl vojákům nařídit, prohlídku okolních domů, v nichž bylo následně zastřeleno dalších 19 civilistů.

Vyšetření napomohl amatérský videozáznam

Grayson, který na místě incidentu nebyl a před soudem svou vinu popíral, dle obžaloby nařídil jednomu ze zúčastněných vojáků, aby ze svého fotoaparátu vymazal snímky iráckých obětí. Měl se tak dopustit křivé výpovědi a maření vyšetřování.

Zlom ve vyšetřování případu nastal v lednu 2006, kdy se objevil amatérský videozáznam, na němž byla natočena těla iráckých obětí, armáda se do té doby přikláněla k verzi vojáků, podle níž zahynuli Iráčané při výbuchu nastražené nálože a v následné přestřelce.

Vedle četaře Wutericha, který čelí obvinění ze zabití, stane před soudem ještě velitel praporu, podplukovník Jeffrey Chessani, kterého obžaloba viní z nezvládnutí situace po incidentu a zanedbání svých velitelských povinností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám