Hlavní obsah

VIDEO: Obama s Clintonovou jdou do finále, Hillary možná odstoupí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

V úterý končí v amerických státech Montana a Jižní Dakota půlroční kolotoč demokratických primárek, které se nesou ve znamení jednoho z nejtěsnějších soubojů v dějinách. Nominaci má blíž senátor z Illinois Barack Obama. Jeho rivalka, někdejší první dáma Hillary Clintonová, se vytrvale odmítá vzdát. Kuloární informace však naznačují, že by tak mohla učinit.

Článek

Přestože Clintonová výrazně zvítězila v posledním hlasováním na Portoriku, Obamovi zbývá získat podporu už jen 42 delegátů, aby mohl být v srpnu nominován do prezidentské volby.

Clintonová na soupeře ztrácí i počtem tzv. superdelegátů, i když si mírně o víkendu polepšila poté, co strana rozhodla částečně zrušit diskvalifikaci delegátů z Michiganu a Floridy, kde Clintonová zvítězila. Oba státy byly původně diskvalifikovány za to, že pořádaly volby před 5. únorem.

Boj o delegáty Obama vs. Clintonová kandidátdelegátůz toho superdelegátů Obama2076335 Clintonová1917 293 Minimální počet delegátů k nominaci je 2118.

Clintonová vyhrála nejen na Floridě, ale i v dalších klíčových lidnatých státech. „Vyhrávám lidová hlasování,“ tvrdila s tím, že neustoupí, protože je přesvědčena, že bude v závěrečné volbě lepším protivníkem republikánovi Johnu McCainovi, který má nominaci jistou, a také lepším prezidentem.

Obama však mezitím dál rychleji nabírá podporu stranických představitelů. Podle stanice CNN se po úterních volbách na jeho stranu dá 17 superdelegátů, kteří zatím s podporou váhali. Nerozhodnuti však dál zůstávají například šéf demokratických senátorů Harry Reid nebo předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Clintonová Obamova viceprezidentka?

Dá se tedy předpokládat, že Obama brzy oznámí, že získal počet delegátů potřebných k nominaci. Clintonová se podle zdrojů CNN chystá pronést důležitou řeč ještě dříve. Po úterních volbách prý řekne, že jí jde hlavně o to, aby v Bílém domě příští rok zasedl demokrat, pročež „učiní, co se po ní bude žádat“.

Vzkaz dostali Obamovi poradci, kteří ho pokládají za signál, že Clintonová odstoupí, dostane-li slíbeno křeslo viceprezidentky. Nebylo by to poprvé, co se newyorská senátorka v podobném duchu vyjádřila. Mnohé stranické špičky by podle CNN spolupráci obou znesvářených stran uvítaly.

Reklama

Související témata:

Související články

DOKUMENT: Kdo jsou delegáti

Delegáti (volitelé) při celonárodních sjezdech demokratů a republikánů oficiálně vybírají kandidáty pro závěrečnou volbu prezidenta. Každý uchazeč se tedy před...

Clintonová vyhrála na Portoriku

Senátorka Hillary Clintonová v neděli podle očekávání s vysokým náskokem vyhrála demokratické prezidentské primárky na Portoriku. Po sečtení výsledků z téměř...

Výběr článků

Načítám