Hlavní obsah

VIDEO: Kolumbijci osvobodili Betancourtovou mistrným trikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOGOTA

Francouzskou občanku a kandidátku na kolumbijského prezidenta Ingrid Betancourtovou a dalších čtrnáct rukojmích kolumbijské levicové guerilly FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie) se podařilo ve středu osvobodit po šesti letech díky lsti. Vojáci se vydávali za nevládní organizaci, která měla rukojmí přepravit na místo, kde by se setkali s vrchním velitelem FARC.

Foto: Leonardo Suarez, Reuters

Ingrid Betancourtová po svém osvobození

Článek

"Bože, to je zázrak. Není žádný historický precedens pro tak dokonalou operaci," řekla osvobozená Betancourtová po příletu na armádní letiště. "Operace byla naprosto perfektní. I my rukojmí jsme byli jejím provedením dokonale překvapeni," dodala. "Jsem přesvědčena, že osvobození naší skupiny je signálem pro mír v Kolumbii," zdůraznila.

Sama nečekala, že se právě ve středu dostane na svobodu. Myslela, že ji levicoví povstalci jen přemístí. Jak uvedla, po příletu bílého vrtulníku ji stráže vyvedly ke stroji. Osádka vrtulníku zajatce spoutala na rukou i na nohou a naložila je dovnitř. Přisedl velitel ostrahy zvaný César a jeden další povstalec a stroj vzlétl.

Vzápětí však posádka odzbrojila a svázala Césara a jeho průvodce. „Uviděla jsem velitele partyzánů, který k nám byl často krutý, jak leží na zemi. Byl to úžasný zlom. Ve vteřině nám bylo jasné, že naše mnohaleté martyrium končí," řekla Betancourtová, ale hned dodala: "Necítila jsem štěstí, byla jsem z toho smutná.“

:. FARC je v troskách, tvrdí zachráněná Betancourtová

Úspěch lstivých agentů

Ministr obrany Juan Manuel Santos uvedl, jak se armádě podařilo přelstít povstalce. Partyzáni z FARC se domnívali, že předávají zadržované nevládní organizaci, která je přepraví do tábora, v němž je velitel FARC Alfonso Cano.

Vojenské rozvědce se podařilo infiltrovat až do "prvního kruhu" FARC a dosáhnout toho, aby tři skupiny rukojmích včetně Betancourtové byly soustředěny na jednom místě v jižní části země. "Pak jeden vrtulník, který ve skutečnosti patřil armádě a na jehož palubě byli příslušníci tajných služeb, osvobodil rukojmí." Všechny rukojmí se podařilo dostat na svobodu bez jediného škrábnutí.

"Vojáci mohli zahájit při odletu vrtulníku palbu na povstalce, které přelstili natolik, že jim sami vydali rukojmí. Naše vláda však nechce zbytečně prolévat krev," řekl kolumbijský prezident Alvaro Uribe, který ve středu vyzval levicovou povstaleckou organizace FARC, aby propustila zbývající zajatce a začala jednat o míru. FARC stále drží 700 rukojmí, mezi nimi je 40 významných osob.

Hlavním důvodem poklidného odletu však byla především snaha neohrozit rukojmí. Betacourtová strávila v zajetí šest let, Američané Marc Gonzales, Thomas Howes a Keith Stansell tam strávili pět let. Do rukou povstalců se dostali, když jejich lehké letadlo havarovalo v džungli.

:. Osvobození Američané po příletu do USAfoto: Reuters/Joe Mitchell

Betancourtová a 11 osvobozených kolumbijských vojáků se po příletu do Bogoty sešli s prezidentem a jeho vojenskými poradci, kde mluvili o průběhu osvobozovací akce. Tři osvobození Američané odletěli z kolumbijského vnitrozemí přímo do Spojených států, uvedla média s odvoláním na vládní kruhy.

Tvrdý postup vlády slaví úspěch

Jak uvedla řada francouzských komentátorů, Betancourtová se neocitla na svobodě díky mezinárodní kampani a vyjednávacím akcím prezidenta Sarkozyho, ale díky kolumbijské armádě. Úspěch tak slavila tvrdá linie kolumbijského prezidenta Álvara Uribeho.

Kolumbijská armáda zasadila letos guerillové skupině FARC několik tvrdých ran. V březnu při přeshraničním výpadu do Ekvádoru zabila jednoho z vůdců FARC Raula Reyese.

Jejího nadřízeného Ivana Rose zabil v březnu jeho strážce. Získal za to odměnu jeden milión dolarů. Po vraždě Rose se síly FARC v oblasti oslabily a nebyly schopny čelit ofenzívě vládních vojáků. FARC v zemi působí už 40 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám