Hlavní obsah

VIDEO: Děti z texaského ranče polygamistů se vracejí domů

– AUSTIN
Novinky, CNN, rei

Více než 400 dětí, které policie v dubnu vyvedla z ranče polygamní sekty v Texasu, se vrací ke svým rodinám. Úřady obviňují členy Fundamentalistické církve svatých posledních dnů, že nutili nezletilé dívky k sexuálnímu styku.

Článek

O návratu dětí k rodinám rozhodl texaský nejvyšší soud. Dětem podle něj nehrozí žádné nebezpečí. Prvních 129 dětí se s rodiči znovu shledalo v pondělí. Rodiče s nimi nesmí opustit stát a mají přikázáno navštěvovat rodičovské kurzy. Sociální pracovníci se navíc u nich mohou ukázat neohlášení a nesmí jim být odepřen přístup k dětem.

Mluvčí sekty rozhodnutí soudu přivítal. Církev podle něj už nepřipustí další manželské svazky mužských členů s nezletilými dívkami. Zároveň upozornil, že v minulosti nebyl jediný pár oddán bez souhlasu obou partnerů.

Není jasné, zda se děti vrátí na ranč církve v Eldoradu.

Svazky s nezletilými

Policie do sídla sekty vtrhla poté, co na linku pomoci zavolala 16letá dívka, která tvrdila, že ji na ranči zneužívá její o mnoho let starší manžel, s nímž otěhotněla. Dívku úřady nenašly. Není jisté, zda se záměrně nepředstavila pod jiným jménem, anebo jestli volal někdo jiný zvenčí.

Úřady sektu podezřívají z hromadného zneužívání nezletilých dívek. Církev, která se odštěpila od mormonské, hlásá, že polygamie je podmínkou pro nebeský život.

Sektu vedl Warren Jeffs, kterého loni odsoudili na 10 let za mřížemi za to, že nutil nezletilou dívku ke sňatku a měl s ní sexuální styk. Jeffs si trest odpykává v Arizoně, kde ho čeká proces kvůli podobným nařčením.

Mormoni (Církev Ježíše Krista svatých posledních dnů)

Církev mormonů byla založena ve Spojených státech v 19. století a jejím centrem je město Salt Lake City v Utahu. Ve světě má dle svých údajů 13 miliónů přívrženců, z toho téměř polovinu v USA. Mezi její nejznámější členy patří i republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney.

Mormoni jsou protestantskou církví a věří v návrat Krista před koncem světa. Církev rovněž klade důraz na rodinné hodnoty. V minulosti povolovala víra mormonům mnohoženství, od této praxe však upustili na konci 19. století. Členové církve se rovněž intenzivně věnují misijní činnosti. V České republice jsou mormoni registrovanou církví od roku 1990 a při sčítání lidu v roce 2001 se k nim přihlásilo přes 1300 osob.

Vyšetřovatelé se domnívají, že Jeffs řídí sektu i z vězení, a to přes jednoho z mužů na ranči.

Reklama

Související články

Úřady odebraly polygamní sektě 52 dívek

Americké úřady ve státě Texas odvezly z ranče ve městě Eldorado 52 dívek. Ranč patří polygamní Fundamentalistické církvi Ježíše Krista svatých poslední dnů....

Sektář z ranče v Texasu měl 21 manželek

Americké úřady pokračují ve vyšetřování tajného světa polygamní sekty z ranče v texaském Eldoradu. Během něho například vyšlo najevo, že 67letý člen...

Výběr článků

Načítám