Hlavní obsah

VIDEO: Clintonová vyhrála v Pensylvánii, zůstává ve hře o nominaci

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PHILADEPLPHIA
Aktualizováno

Senátorka Hillary Clintonová vyhrála úterní primárky Demokratické strany v americkém státě Pensylvánie. Snížila tím náskok Baracka Obamy, takže zůstává ve hře o nominaci do podzimních prezidentských voleb. V republikánských primárkách získal 73 procent hlasů John McCain, který už nominaci má jistou.

Článek

Hillary Clintonová 55 procent hlasů a její soupeř Barack Obama 45 procent. Výsledek odpovídá předvolebním průzkumům. Přibližně desetiprocentní výsledek nemění mnoho na nominačním boji obou soupeřů.

Clintonová si uvědomovala význam vítězství. Uvedla to v projevu v Philadelphii: „To je vaše kampaň a vaše vítězství a já vaši podporu potřebovala více než kdy jindy. Vaše podpora znamenala rozdíl mezi vítězstvím a prohrou."

Hned v úvodu projevu uvedla, co přispělo k její výhře: „Šest týdnů jsem křižovala Pennsylvánii, vy jste mi naslouchali a vy jste se rozhodli.“

Výsledek demokratických primárek v Pensylvánii
kandidátprocent hlasůzískaní delegátipoček hlasů
Clintonová55851 275 039
Obama45731 061 441

Obamovu týmu se nepodařilo stáhnout náskok Clintonové v Pensylvánii výrazně pod deset procent, i když si to dal za cíl. Obama přitom na kampaň nyní utratil dvojnásobnou částku než jeho soupeřka a dokonce sáhl k ostřejšímu tónu, což dřív nedělal.

Clintonová v Pennsylvánii stáhla Obamův náskok, ale Obama si stále udržuje odstup. Analytici upozorňují, že pro zvrat situace by Clintonová potřeboval zvítězit rozdílem dvaceti procent.

Úterní úspěch ji však může zaručit další hlasy superdelegátů, kteří letos nakonec mohou rozhodnout o tom, kdo půjde do podzimních voleb. Superdelegáti jsou významní členové Demokratické strany jako Kongresmani a guvernéři, kteří nejsou vázáni výsledky primárek a mohou podpořit kteréhokoli z kandidátů podle svého předsvědčení. Těchto superdelegátů je na osm set.

Souboj Obamy a Clintonové
počet delegátůpočet superdelegátůcelkem
Obama14642301694
Clintonová13022541556
K získání nominace je potřeba 2025 hlasů delegátů

Clintonová se nevzdává

Clintonová opět naznačila, že má šance dostat se do Bílého domu. "Američané chtějí prezidenta, který se nevzdává. Lidé v celé zemi mají stejné sny jako tady,“ řekla ve Philadelphii.

Zdůraznila klíčové body svého programu, zejména to, že zajistí zdravotní pojištění úplně pro všechny, že zajistí více pracovních míst a pomůže lidem, kteří mají problémy se zdravotním pojištěním, se splácením hypoték a placením ceny benzínu. Naznačila také reformu vojenské politiky.

Příznivci Hillary Clintonové slaví její vítězství v Pennsylvánii.foto: ČTK/AP

Obama v projevu v Indianě, kde se konají další primárky, zdůraznil, že je potřeba, aby už nepokračovala dál politika George Bushe. Uvedl, že mu nejde o změnu pro změnu, ale že změna je nutná proto, že současná situace je neudržitelná. Zmínil že ekonomika se za posledních sedm let nerozvíjela, kolik lidí letos ztratilo práci a kolik střechu nad hlavou kvůli krizi hypoték. Zdůraznil také nutnost stáhnout americké vojáky z Iráku.

Clintonová potvrdila, že se jí daří v lidnatých převážně dělnických státech. V Pennsylvánii žije také nejvíce seniorů, kteří taktéž podporují Clintonovou. Pro newyorskou senátorku hlasovalo přes 60 procent starších voličů. Clintonovou také volilo 68 procent katolíků. Mladší upřednostnili Obamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám