Hlavní obsah

VIDEO: Chrysler přeruší nejméně na měsíc výrobu aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Americká automobilka Chrysler ve středu večer oznámila, že nejméně na měsíc zastaví výrobu ve všech třiceti svých továrnách na území USA. Brány továren se zavřou po poslední směně tento pátek a neotevřou se dříve než 19. ledna. Chrysleru hrozí, že mu dojde hotovost na pokračování ve výrobě.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Továrna Chrysleru v Michiganu bude také měsíc zavřená.

Článek

Chrysler krok zdůvodnil klesajícími prodeji vozů a ztrátou důvěry v koupěschopnost Američanů. V listopadu poklesl měsíční prodej aut o 37 procent ve srovnání se stejným měsícem roku 2007. U Chryslera to bylo dokonce 47 procent.

Chrysler neuvedl, o kolik aut méně vyrobí, krok ale postihne 46 tisíc jeho zaměstnanců, kteří budou brát podporu v nezaměstnanosti a podporu od továrny.

Chrysler každý rok zavíral o vánočních svátcích své továrny, většinou však jen od 24. prosince do 5. ledna, tedy na dva týdny, což dělaly i další automobilky.

I Ford ve středu ohlásil prodloužení vánoční dovolené z obvyklých čtrnácti dvou na tři týdny. General Motors, jemuž aktuálně hrozí bankrot, oznámil už minulý týden,

že v prvním čtvrtletí bude zahálet třetina jeho kapacity, takže vyrobí o 250 000 aut méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám