Hlavní obsah

VIDEO: Amnesty natočila snímek, jak CIA mučí vězně vodou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Organizace za lidská práva Amnesty International (AI) spustila kampaň proti kontroverzním metodám vyslýchání, které používají Američané u osob podezřelých z terorismu. Na videu, které v jejím rámci zveřejnila, jsou vidět praktiky topení vězňů vodou - tzv. waterboarding.

Článek

Půl druhé minuty dlouhý film Stuff of Life (volně přeloženo To pravé ze života) začíná jako reklama na minerální vodu zpomaleným záběrem na proud krystalově čisté vody. Najednou se však klidná scéna přenese do výslechové místnosti, kde je muž připoután k desce a vyšetřovatelé mu násilím přes nos a do otevřených úst lijí vodu.

„Filmaři lili vodu přes obličej herce, který byl přivázán k desce hlavou dolů, jen pár sekund, ale i tak to bylo hrůzostrašné,“ řekla šéfka kampaně Sara McNeice.

Snímek vyprodukovala britská pobočka AI a film by měl být v Británii promítán i v kinech. V ČR se to neplánuje, řekla Novinkám mluvčí české pobočky organizace Eva Dobrovolná.

Kritika sporných metod

Spojené státy jsou kvůli metodám vyslýchání opakovaně a hojně kritizovány. Washington se k tvrdším výslechům uchýlil po teroristických útocích na USA ze září 2001. Od původně ještě tvrdších pravidel sepsaných zaměstnancem ministerstva spravedlnosti Johnem C. Yooem, která ospravedlňovala například lehčí formy bití a odpírání spánku, vláda upustila.

Přesto platí praxe některých agresivních praktik dál. Zákon, který agentům CIA nařizoval od těchto metod upustit, nedávno prezident Bush vetoval.

Kontroverzní techniky, které vyšetřovatelé používali

- Vězeň je přivázán k desce s nohama nahoře a zavázanou hlavou. Vyšetřovatelé mu na hlavu lijí vodu. Cílem je vytvořit strach z pocitu topení se.

- Subjekt je nucen nahý stát ve vodě v chladné, nikoliv ale mrazivé cele.

- Vězeň stojí 40 hodin a déle. Pohyb omezují řetězy u jeho nohou připevněné k podlaze.

Americká televize ABC nedávno uvedla, že o kontroverzních technikách rozhodovali poradci prezidenta George Bushe, včetně šéfky diplomacie Condoleezzy Riceové a viceprezidenta Dicka Cheneyho.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám