Hlavní obsah

Viceprezident USA Biden se pojede příští týden radit do NATO

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Podruhé do Evropy se příští týden vydá americký viceprezident Joseph Biden. Jeho úřad oznámil, že se v Bruselu sejde s Radou NATO, aby seznámil spojence s přehodnocováním strategie v Afghánistánu novou administrativou a konzultoval s nimi společný postup před dubnovým summitem NATO.

Foto: Michael Dalder , Reuters

Americký viceprezident Joseph Biden

Článek

„Účelem cesty je konzultovat se spojenci Afghánistán a Pákistán a zajistit, aby jejich názory pomohly formovat strategickou revizi, kterou nařídil prezident Obama,“ oznámil viceprezidentův úřad. Podle informací Práva přijede Biden v úterý.

Obama zatím zdůraznil potřebu doplnit zajištění bezpečnosti Afghánců i rozvojem, což není nový koncept, ale otázkou zůstává, jak k tomu vytvořit příznivé a bezpečné prostředí. Obama rozhodl vyslat do Afghánistánu posilu 17 tisíc vojáků a šéf Pentagonu Robert Gates počátkem měsíce v Krakově vyzval ministry obrany členských zemí, aby zvýšili příspěvky k mezinárodní misi Afghánistánu.

Ve čtvrtek se v bruselském sídle NATO scházejí šéfové diplomacií, jejichž hlavním tématem bude rovněž Afghánistán a vztahy s Ruskem. Se svými kolegy se tam poprvé sejde miinistryně zahraničí Hillary Clintonová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám