Hlavní obsah

Vesmírná turistika pro masy: staví se první soukromý kosmodrom

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová kapitola dobývání vesmíru se začala psát na zaprášené planině americkém Novém Mexiku, kde o víkendu začala stavba prvního komerčního kosmodromu na světě, který má vyrůst během 18 měsíců. Právě odtud budou vyrážet novátorská orbitální plavidla společnosti Virgin Galactic vizionářského milionáře Richarda Bransona.

Článek

Na programu, který si klade za cíl vybudovat nové centrum vesmírné turistiky, spolupracuje stát Nové Mexiko, který se na něm podílí 200 milióny dolarů (zhruba čtyři miliardy korun).

"Tady je budoucnost, nejsme daleko od nového kosmického věku,“ prohlásil při příležitosti zahájení stavby výkonný šéf budovaného vesmírného přístavu. Společnost Virgin nechce posílat do beztížného stavu jen bohaté turisty, ale plánuje i další komerční aktivity související s lékařstvím, sluneční energií a dalších oborů.

Novomexický guvernér Bill Richardson ocenil, že se stavba kosmodromu stává realitou. S Richardem Bransonem si plácli již v roce 2005 a záměr byl posvěcen následující rok i speciálním zákonem.

Projekt má k dispozici dostatek prostoru. Mimo jiné i kvůli naplánované tříkilometrové přistávací dráze, aby zde mohla bez problémů přistávat speciální letadla WhiteKnightTwo, která Virgin Galactic zkonstruoval.

Pravidelné lety už za dva roky

Pravidelné lety mají začít krátce po dostavbě letiště, tedy někdy na konci roku 2011. Přes dvě stě zájemců již zaplatilo 200 000 dolarů (asi čtyři milióny korun) za let, který je vynese během 90 sekund do výšky 110 km nad zemským povrchem. Desítky tisíc dalších se zaregistrovaly jako zájemci o let.

Letadlo WhiteKnight nejprve vynese kosmickou loď do výšky 15,2 kilometru, kde ji vypustí k střemhlavému letu vzhůru. Podobný systém plánuje společnost využít i k vypouštění komerčních družic na oběžnou dráhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám