Hlavní obsah

Venezuelské ozbrojené síly vraždí demonstranty, tvrdí Amnesty International

Při lednových protivládních protestech ve Venezuele zemřelo přes 40 lidí. Venezuelské bezpečnostní síly několik mladíků spojených s protesty zavraždily a svévolně zadržely devět stovek lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zprávu Amnesty International (AI) zveřejněnou ve středu.

Foto: Ariana Cubillos, ČTK/AP

Venezuelský opoziční šéf parlamentu a samozvaný prezident Juan Guaidó

Článek

Mezinárodní organizace AI vyzvala Radu OSN pro lidská práva, aby situaci "naprosté beztrestnosti" ve Venezuele řešila a zřídila nezávislý vyšetřovací orgán.

Protivládní protesty podnítila volání opozičního šéfa parlamentu Juana Guaidóa po změně. Opozicí ovládaný parlament předtím označil nový mandát prezidenta Nicoláse Madura, který nevzešel z nedemokratických voleb, za nelegitimní. Guaidó se posléze s odvoláním na ústavu prohlásil dočasným prezidentem a usiluje o vypsání předčasných prezidentských voleb. Od té doby ho za hlavu jihoamerické země uznala padesátka zemí, včetně Spojených států.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Nicolás Maduro na tiskové konferenci v prezidentském paláci Miraflores v Caracasu

Státní struktury ovládané Madurem se pokouší získat kontrolu nad nespokojenou částí společností pomocí strachu a trestů, uvedla šéfka americké sekce AI Erika Guevarová-Rosasová. "Jeho (Madurova) vláda útočí na ty nejchudší, o nichž tvrdí, že je brání, a místo toho je vraždí, zadržuje a vyhrožuje jim," dodala.

Ozbrojené složky státu, zejména speciální jednotky policie FAES, používají jako prostředek společenské kontroly vraždy bez soudu, a to hlavně v chudinských oblastech, které povstaly proti Madurovi, tvrdí ve zprávě AI.

Podle AI zemřelo během protestů v lednu 41 lidí, organizace také zdokumentovala šest vražd vykonaných členy FAES.

Zprávy o zneužívání pravomocí speciální jednotka FAES označila za "klamné", šíří je podle ní pravicoví oponenti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám