Hlavní obsah

Venezuelská opozice získala v parlamentu třípětinovou většinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Pravicová venezuelská opozice bude mít v parlamentu po nedělních volbách třípětinovou většinu. Vyplývá to z takřka konečných výsledků, které v noci na úterý SEČ oznámila centrální volební komise. Výsledek opozici dovolí odvolávat ministry, jimž může jednotlivě vyjadřovat nedůvěru.

Foto: Reuters

Příznivci opozice slaví volební vítězství ve městě San Cristobal.

Článek

Ve 167členném parlamentu bude mít demokratická koalice několika opozičních stran Stůl demokratické jednoty (MUD) nejméně 107 míst, socialisté mají jistých 55 křesel a tři mandáty jsou vyhrazeny pro zástupce původního indiánského obyvatelstva. Určit tak zbývá poslední dvě křesla, uvedla stanice CNN.

Pokud získá i tato zbylá dvě křesla a podpoří ji všichni tři poslanci z řad původního indiánského obyvatelstva, dosáhne na ústavní dvoutřetinovou většinu. To by koalici umožnilo prosadit referendum o sesazení současného socialistického prezidenta Nicoláse Madura, odvolávat soudce nejvyššího soudu nebo upravit ústavu.

Domorodí poslanci podle AP míní MUD podpořit. MUD už v pondělí prohlásil, že je přesvědčen o zisku ústavní dvoutřetinové většiny. [celá zpráva]

Volby ukončily více než šestnáctiletou vládu socialistů ve Venezuele. I s prostou většinou MUD převezme kontrolu nad podobou státního rozpočtu. Mohl by zahájit parlamentní vyšetřování nejasného hospodaření a případného zneužívání moci současnou vládou nebo prosadit zákon o amnestii, což už avizoval před volbami, když sliboval propuštění politických vězňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám