Hlavní obsah

Výpadek elektřiny ve Venezuele má nejméně 15 obětí

• Aktualizováno

Ve venezuelské metropoli Caracas v sobotu opět demonstrovala opozice proti vládě prezidenta Niloláse Madura. Země se poslední tři dny potýká s rozsáhlým výpadkem elektřiny, který stále nebyl zcela odstraněn. Demonstranti se střetli s vládními silami. Kvůli výpadků elektřiny v zemi zemřelo nejméně 15 lidí, uvedla nevládní organizace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty venezuelské opoziceVideo: Reuters

 
Článek

„Máme zprávy o 15 zemřelých, kteří nedostali dialýzu: devět ve státě Zulia, dva ve státě Trujillo a čtyři v Caracasu v nemocnici Péreze Carreňa,” citotala televize TV Venezuela předsedu sdružení Codevida Franciska Valenciu.

Lékař Julio Castro deníku El Nacional v sobotu řekl, že nejméně 13 osob zemřelo u nich v nemocnici ve městě Maturín (stát Monagas) kvůli výpadku energie. Mezi oběťmi je novorozenec, dvě osoby na porodnickém oddělení a devět lidí, které přivezla rychlá záchranná služba.

Protesty v ulicích

Na třídě Victoria v centru hlavního města se v sobotu protestující dav rozhněvaný výpadkem elektřiny a nedostatkem základních produktů v obchodech pokusil vytlačit policejní těžkooděnce se štíty. Policie se po několika potyčkách z místa podle agentury AP stáhla.

V ulicích Caracasu by kvůli ohlášeným demonstracím opozičního lídra Juana Guaidóa, kterého jako prozatímního prezidenta uznalo přes 50 zemí, zvýšený počet policistů a členů národní gardy. Své příznivce do metropole svolal také Maduro.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó (v popředí v bílé košili)

Maduro tvrdí, že za rozsáhlý výpadek proudu může sabotáž, za kterou stojí Spojené státy. Země, která má největší odhadované zásoby ropy na světě, z velké části spoléhá na hydroelektrárny. Dlouhodobě zanedbaná energetická infrastruktura včetně nádrží se ale často potýká s menšími výpadky, poznamenal portál BBC.

Guaidó nynější výpadek, který ještě více vyhrotil ekonomickou a politickou krizi v zemi, připsal na vrub korupci a neschopnosti Madurovy vlády.

Foto: Eduardo Verdugo, ČTK/AP

Demonstrace opozice

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám