Hlavní obsah

Venezuela dál znárodňuje půdu a zakládá družstva

CARACAS

Vláda venezuelského prezidenta Huga Cháveze převzala od soukromých majitelů ranče a farmy o celkové výměře 330 tisíc hektarů. Na zabavené půdě chce vytvořit družstevní podniky. Pokračování plánu hospodářské reformy oznámil Hugo Chávez. Venezuelská vláda za posledních pět let přerozdělila téměř dva milióny hektarů půdy.

Článek

"Je to majetek, který patří všemu lidu a z něhož bude mít všechen lid i prospěch," řekl Chávez a dodal, že 16 farem bylo vyvlastněno proto, že byly nedostatečně produktivní.

Zábor půdy a vytváření kolektivních družstev je dalším krokem plánovaného přechodu k socialistickému společenskému zřízení, které Chávez vyhlásil na počátku ledna v době zahájení svého třetího prezidentského období. [celá zpráva]

Venezuelská vláda už pomáhá se zakládáním tisíců družstev, kde se podílí i na jejich financování. Stát ale nemá plnou kontrolu nad nemovitostmi nebo infrastrukturou, kterou většina družstev využívá. Návrh kolektivizace však počítá s tím, že družstevní majetek bude patřit státu. Bude se to mimo jiné týkat i farem, kde se o zisky dělí jejich vlastníci a správcové.

Chávez již za posledních pět let přerozdělil přes 1,9 miliónu hektarů půdy.

Potravinová produkce v zemi zaostává

Jeho kritici tvrdí, že tyto pokusy situaci venezuelského venkova zatím nezměnily. "Pokud chce pan Chávez opravdu pomoci chudým venezuelským zemědělcům, musí jim nabídnout technickou pomoc a vhodné financování, protože země bez investic nezačne rodit. Zatím vidíme jen prohlubující se nedostatek a růst cen," řekl vůdce opozice Alfonzo Marguina.

Ačkoliv má Venezuela bohaté zásoby ropy, z jejíhož prodeje jí plynou značné příjmy, dlouhodobě se potýká s nedostatkem základních potravin jako jsou mléčné výrobky, cukr či maso.

Reklama

Související články

Podle Chaveze přijme Venezuela socialismus

Venezuelský prezident Hugo Chavez slíbil znárodnit klíčové společnosti v zemi jako součást plánu transformace Venezuely v plně socialistický stát. Ve svém...

Výběr článků

Načítám