Hlavní obsah

Venezuela Cháveze nejspíš balzamovat nenechá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Tělo zesnulého venezuelského prezidenta Huga Cháveze nebude zřejmě nabalzamováno tak, aby mohlo být dlouhodobě vystaveno v mauzoleu. Řekl to ve středu viceprezident Nicolás Maduro, jehož Chávez před smrtí označil za svého nástupce.

Foto: Reuters

Úřadující venezuelský prezident Nicolás Maduro při pohřbu Huga Cháveze

Článek

Permanentní balzamování prý nedoporučili oslovení ruští a němečtí experti, kteří mají s úpravou mrtvých státníků bohaté zkušenosti.

Chávezovo tělo podle Madura nebude na dlouhodobé balzamování včas a dostatečně připraveno. Sám Chávez údajně před smrtí prohlásil, že si přeje být pohřben ve městě Sabaneta, kde se narodil.

Stoupenci mrtvého prezidenta chtěli balzamováním uchovat jeho tělo a vystavit je k uctění jeho památky. Ruští odborníci minulý týden oznámili, že v případě venezuelské žádosti jsou připraveni se o své zkušenosti podělit.[celá zpráva]

Chávez zemřel 5. března, tedy přesně 60 let po smrti Josifa Stalina.

Nabalzamované tělo sovětského diktátora bylo v Moskvě vystaveno osm let. Odstraněno bylo z politických, nikoli "biologických" důvodů.

Chávez se měl podle představ jeho příznivců zařadit po bok Vladimira Uljanova (Lenina), Ho Či Mina či Kim Ir-sena, kteří jsou díky balzamování v okázalých mauzoleích k vidění dodnes. Podle Madura se ale o balzamování mělo rozhodnout daleko dříve, aby byla šance na úspěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám