Hlavní obsah

Vědci poprvé naklonovali primáta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vědci oznámili médiím, že prolomili zatím neprorazitelnou bariéru, která bránila v klonování člověka. Poprvé totiž dokázali z kmenové buňky dospělého primáta naklonovat nové embryo.

Článek

Dlouho si vědci mysleli, že naklonovat primáta bude velmi složité, kvůli jejich stavbě DNA. Ovšem americký tým vědců dokázal vypěstovat embryo během dvanácti pokusů z kmenové buňky desetiletého makaka.

Zatím ještě nejde o oficiální zveřejnění výsledků. To přijde až mnohem později ve vědeckých časopisech, ale mnoho odborníků již dnes uznale chválí výsledky práce amerických vědců. Například Robin Lovell-Badge, vědec z britského Národního institutu pro výzkum medicíny v Mill Hill říká, že "ačkoli ještě výsledky nebyly vědecky publikovány, dosavadní výsledky vypadají více než pozitivně."

Standardní postup oplodnění

Vědci použili velmi podobný postup oplodnění vajíčka jako u ostatních pokusů například na kravách, ovcích či psech. Do vajíčka vpravili DNA dospělé opice makaka. To pak následně ve vajíčku přizpůsobilo svůj růst vloženým genetickým informacím.

Problém doposud spočíval v tom, že genetická informace primátů či člověka je mnohem složitější, než ostatních tvorů.

Již v roce 2004 oznámil jihokorejský vědecký tým naklonování člověka. Ovšem později sám lídr vědeckého týmu, doktor Hwang Woo-suk, tuto zprávu dementoval.

Výhody a nevýhody

Mnoho lidí se ptá, k čemu je klonování potřebné. Obecně se považuje klonování lidí za postup, který je proti přírodě. Podle mezinárodních úmluv je to také protizákonné.

Ovšem klonování kmenových buněk je povoleno. To znamená, že pokud se rozvoj plodu včas zastaví, dokáží vědci z kmenových buněk získat genetické informace nenarušené nemocemi, například Parkinsonovou chorobou, cukrovkou či zhoubnými onemocněními. V budoucnu by vědci díky klonování mohli objevit léky na mnohé choroby, které nyní sužují lidstvo.

Kritici klonování poukazují na možnost zneužití takového zásahu do fungování přírody. Vědci se shodují na nutnosti zavedení přísných pravidel a kontroly klonování, aby ke zneužití nedošlo.

Nesouhlas s klonováním panuje také v náboženských kruzích.

Anketa

Obáváte se případného zneužití klonování lidí?
Ano
67,9 %
Ne
32,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9011 čtenářů.

Princip kopie

Obecně je klonování chápáno jako vytvoření kopie již narozeného jedince. Člověk nebo živočich, který by měl být naklonován, daruje buňku. Z ní se vyjme jádro, a toto jádro se přenese do vejce, ze kterého se předem odstraní genetická informace. Tak vznikne embryo, které se po přenesení do dělohy vyvine v plod.

Naklonovat se dají nejen živočichové, ale i dřeviny, rostliny, atd.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Kmenové buňky z klonů lidských embryí

Experti z Jižní koreje úspěšně naklonovali lidská embrya, z nichž získali kmenové buňky. Mohou být použity k budoucímu léčení některých závažných onemocnění....

OSN žádá zákaz klonování

Právní výbor Valného shromáždění OSN přijal v pátek večer rezoluci vybízející členské státy k přijetí zákonů zakazujících takové klonování, které...

Britové naklonovali první lidské embryo

Vědeckému týmu univerzity v britském Newcastlu se podařilo jako prvnímu v Evropě naklonovat lidské embryo. Cílem unikátního pokusu bylo vytvořit léčebné...

Výběr článků

Načítám