Hlavní obsah

Ve Wyomingu oplatil Romney porážku Huckabeemu

– CHEYENNE • Aktualizováno
Novinky, aš, Novinky, The Washington Post, ČTK, CNN

Vítězem voleb při stranických nominačních shromážděních republikánské strany ve Wyomingu se stal v sobotu Mitt Romney, který získal osm delegátů z 14. Dva delegáty získal Fred Thompson a jednoho Duncan Hunter. O dvou dalších se rozhodne v květnu.

Článek

Po sečtení všech okrsků je tedy jasno, že vítěz z Iowy Michael Huckabee propadl, stejně jako veterán John McCain.

Romneyovi se vyplatilo, že státu Wyoming věnoval velkou pozornost. Loni jej navštívil dvakrát. Také Thompson a Hunter se v něm zastavili na rozdíl Mika Huckabeeho, Johna McCaina a bývalého newyorského starosty Rudyho Giulianiho. Ti také získali ve Wyomingu jen malou podporu.

„Moje rodina a já jsme navštívili Wyoming mnohokrát, setkali se s obyvateli a zaměřili se na témata důležitá pro stát kovbojů. Tvrdě jsme pracovali, abychom zde získali podporu voličů,“ uvedl Romney v prohlášení po svém vítězství v tradiční baště republikánů. Spolu s Romneyem byli ve Wyomingu také tři jeho synové.

Nominační shromáždění ve Wyomingu se konala dva dny po iowských a tři dny před primárkami v New Hampshiru. Přesun termínu na na počátek ledna, který měl přitáhnout pozornost republikánských kandidátů k malému konzervativnímu státu, ale připravil republikány z Wyomingu o polovinu delegátů na nominačním sjezdu od 1. do 4. září v Minneapolisu. Rozhodlo o tom vedení republikánů, které tak potrestalo státy, jež poruší jeho ustanovení, že první primárky se mohou konat až 5. února. Snížení počtu delegátů na polovinu postihlo ještě New Hampshire, Floridu, Jižní Karolínu a Michigan.

V New Hampshire ale podle posledních průzkumů Romney zaostává za arizonským senátorem Johnem McCainem. McCainův náskok podle CNN a Concord Monitor činí šest procentních bodů, když by McCain získal 33 procent hlasů. Podle ARG má dokonce náskok 14 procentních bodů. V New Hampshiru je podle průzkumu třetí bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani s 14 procentní podporou a čtvrtý Ron Paul s devíti.

Konečné výsledky republikánských kandidátů ve Wyomingu
uchazečprocentdelegátů
Romney67%8
Thompson25%2
Hunter8%1
Giuliani0%0
Huckabee0%0
McCain0%0
Paul0%0

Reklama

Související články

Podoba amerických primárek

Kandidát na prezidenta USA vzejde ze stranických primárních voleb. Jejich podoba se liší stát od státu. Někde jde o volby, někde o stranická shromáždění nebo...

PROFIL: Michael Dale Huckabee

Bývalého baptistického pastora z Arkansasu Michaela Huckabeeho předvolební průzkumy v loňském roce neřadily do pozice čelného favorita tábora republikánské...

Výběr článků

Načítám