Hlavní obsah

Válečný veterán je 19 let po smrti, dostal úřední výzvu k branecké registraci

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiasedmdesátiletý Chuck Huey z pensylvánského Kingstonu nevěděl, co si má myslet, když dostal výzvu, aby se registroval jako branec. Záhy navíc zjistil, že se obsílka netýká jeho, nýbrž jeho dědečka, veterána první světové války, narozeného v roce 1894.

Foto: Profimedia.cz

Hřbitov amerických vojáků padlých při bitvě na řece Aisne ve Francii. Ilustrační snímek

Článek

Dožil se stovky, ale je už 19 let po smrti. „Co to ksakru je?" divil se podle svých slov Huey. Při nesplnění povinnosti výzva hrozila pokutou i vězením. Když Huey nakonec zavolal na správu evidence branců, omluvili se mu.

Vyšlo totiž najevo, že když příslušný úředník zpracovával ročníky 1993–7, zapomněl v počítači vybrat století, a jelikož roky se v systému označují jen posledním dvojčíslím, nepřišlo se na omyl hned. Tak se stalo, že výzva, jakou dostal Huey, byla v Pensylvánii odeslána 14 250 mužům narozeným v letech 1893–7.

Nejmladšímu „branci" z těch let by teď bylo 117. Američtí muži se musí registrovat jako branci hned po dovršení osmnácti, stejně jako všichni muži z řad imigrantů ve věku 18–25 let, i když USA nevyužily odvodů od konce vietnamské války v 70. letech minulého století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám