Hlavní obsah

V USA zadrželi Chorvatku, která Srby nutila pít benzín

Louisville

Policie v americkém státě Kentucky zadržela Chorvatku Azru Bašičovou, kterou Bosna obviňuje z válečných zločinů během občanské války (1992 až 1995) v této balkánské zemi. Nyní jí hrozí vydání. Podle obžaloby žena ve vězeňských táborech mučila Srby, nutila je pít lidskou krev a benzín.

Foto: Profimedia.cz

Policie převáží Azru Bašičovou k soudu ve městě Lexington

Článek

Dvaapadesátiletá Chorvatka čelí v Bosně obviněním, že mezi dubnem a červnem 1992 zabila nejméně jednoho člověka a další mučila. Podle svědků mimo jiné vyřezávala do těla jednoho ze zadržovaných Srbů kříže a písmena S (jako Srbsko).

Jeden ze svědků z obžalovacího spisu vypověděl, že Bašičová nožem zabila Srba, který byl předtím zmlácen do bezvědomí. Poté přinutila další Srby, aby pili jeho krev. Sretena Jovanoviče prý bila do bezvědomí, nutila ho pít benzin a pálila mu ruce a tvář. Podle dalších svědků zmíněná Chorvatka kleštěmi trhala vězňům nehty.

Bašičová nyní ve federální věznici čeká na slyšení, to by se mělo uskutečnit prvního dubna. Její obhájce chce požádat o propuštění na kauci, podle prokurátora ale žádná suma nezajistí to, že obviněná před soud nakonec předstoupí.

Válka v Bosně si vyžádala nejméně 100 000 lidských životů a na dva milióny lidí musely opustit své domovy. Bojové operace ukončila až v prosinci 1995 daytonská mírová dohoda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám