Hlavní obsah

V USA unikátně operují siamská dvojčata

– SALT LAKE CITY

Jedenáctičlenný tým amerických lékařů ze Salt Lake City zahájil v pondělí unikátní pokus o oddělení čtyřletých siamských dvojčat se společnými ledvinami. Je to první operace tohoto druhu. Sestry Kendra a Maliyah Herrinovy mají kromě ledvin společná také játra, pánev, pár nohou a část tlustého střeva. Operace potrvá 12 až 24 hodin.

Článek

Pokud ale bude průběh uspokojivý, uvažuje se i o okamžitém provedení některých následných úkonů, což by mohlo trvání operace prodloužit až na 36 hodin.

Operatéři předpokládají, že každá z dívek "dostane" jednu nohu a Kendra ledviny. Její sestra bude tři až šest měsíců napojená na dialýzu. Až bude dostatečně silná, podstoupí transplantaci. Ledvinu jí věnuje její matka. Lékaři hodlají rovněž rozdělit játra a tlusté střevo dívek. Každé z nich pak rekonstruují vlastní pánev.

Lékaři připravovali dívky na operaci již od 23. června. Do jejich těl tehdy poprvé vpravili 17 rozpínavých balonků naplněných solným roztokem. Balonky se rozšíří do kůže a svalů, které pak chirurgové použijí na uzavření břicha po operaci.

Siamská dvojčata připadají na každých 50 000 až 100 000 porodů. Jen pětina z nich přežije a je schopna podstoupit oddělení. Lékaři je většinou operují, když jsou stará půl roku až rok, v tomto případě však vzhledem ke společným ledvinám čekali až do čtvrtého roku věku, protože právě transplantace ledvin a dialýzu snášejí malé děti špatně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám