Hlavní obsah

V USA stíhají šest policistů za zabití černocha Freddieho Graye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baltimore

Šestice policistů, která se podílela na smrti mladého černocha Freddieho Graye v Baltimoru, čelí obviněním ze zabití a vraždy. Oznámila to v pátek prokurátorka amerického státu Maryland, podle níž jsou policisté přímo odpovědní za Grayovu smrt. Je to překvapivý zvrat v případu, který vyvolal protesty po celé zemi, uvedl list The New York Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rabování, vypalování, ničení. V Baltimoru vyhlásili výjimečný stavVideo: Reuters

 
Článek

„Máme zřejmě kriminální případ,“ řekla státní zástupkyně Marilyn J. Mosbyová. Pětici policistů proto obvinila ze zabití a jednoho - Ceasera R. Goodsona jr. - z vraždy druhého stupně, zabití, napadení a selhání ve službě.

Smrtelná zranění, která Gray zřejmě utrpěl během jízdy v policejní dodávce, zavinili policisté podle státní zástupkyně Marilyn J. Mosbyové tím, že jej spoutali na rukou i na nohou, ale nezapnuli mu bezpečnostní pásy.

Mosbyová dodala, že policisté selhali, protože pro Graye nezajistili včas zdravotní pomoc. Když ho vykládali z auta, tak podle prokurátorky „Pan Gray už nedýchal.“

Policie už dříve připustila, že policisté v rozporu s předpisy nezajistili Grayovi náležitou zdravotní péči. Když ho nakládali 12. dubna do antonu, Gray normálně komunikoval. O tři čtvrtě hodiny později už žádali o zásah zdravotníků, kteří ho převezli do nemocnice. Pětadvacetiletý Gray zemřel 19. dubna na následky týden staré zlomeniny krčních obratlů.

Mosbyová rovněž řekla, že nůž, který měl Gray u sebe, nemohl být důvodem pro jeho zadržení. Tři policisté jsou proto kromě zabití stíháni i za nezákonné zadržení.

Ve městě se po pondělním pohřbu mladíka zvedla vlna násilných demonstrací a byl zaveden zákaz nočního vycházení. Protesty se rozšířily i do dalších amerických měst. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám