Hlavní obsah

V USA stanul před vojenským soudem nezletilý bojovník z Afghánistánu

– Washington
Novinky, BBC, aš, New York Daily News, Miami Herald

Prvním vězněm z Guantánama, který je souzen za vlády prezidenta Baracka Obamy, se stal Kanaďan Omar Khadr. V úterý stanul před vojenským soudem, přestože v době, kdy hodil v Afghánistánu granát na amerického vojáka, mu bylo jen patnáct. Vyslankyně OSN to kritizuje s tím, že děti by neměly soudit vojenské soudy.

Článek

Granát, který Khadr hodil, zabil podle žaloby amerického seržanta Christophera Speera. Žaloba ho označuje za radikálního člena al-Káidy, který zaútočil, když americké speciální jednotky vtrhly do výcvikového tábora organizace v Afghánistánu.

Khadr se prý k jeho vraždě přiznal, tvrdí ale, že to bylo vynuceno mučením a nyní čin popírá.

Jeho obhájce tvrdí, že on sám byl obětí, protože do války ho zatáhl otec, který teroristickou síť financoval, než byl v roce 2003 zabit v přestřelce v Pákistánu. „Není to bojovník Tálibánu, bylo to dítě, které se dostalo do nešťastné situace,“ řekl jeho kanadský obhájce Dennis Edney.

Vyslankyně OSN Radhika Coomaraswamyová, která se věnuje problematice dětských vojáků, řekla, že proces představuje nebezpečný precedens pro dětské vojáky. Zdůraznila, že žádné dítě nebylo souzeno za válečné zločiny od konce druhé světové války: „Standardy procesů s mladistvými jsou jasné, děti by neměly stanout před vojenskými soudy.“

Američtí vojenští představitelé ale nemají žádné problémy Khadra soudit. „Věří někdo, že by neměli být mladiství souzeni za násilné činy?“ otázal se prokurátor Jeff Groharing a dodal: „Má někdo pocit, že obviněný by měl podléhat jiným pravidlům, protože měl patnáct, když se měl dopustit útoků?“

Americký prezident Barack Obama přitom sliboval, že nechá věznici v Guantánamu uzavřít, což se mu nepovedlo. Nyní začal nejspornější proces.

Reklama

Výběr článků

Načítám