Hlavní obsah

V USA sílí boj o vyslání amerických vojáků do Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americkým demokratům se zatím daří brzdit plány George Bushe na eskalaci konfliktu v Iráku. Ve středu zahraniční výbor schválil rezoluci, podle níž nejsou Bushovy plány na rozšíření americké účasti v Iráku v zájmu USA. Demokraty přitom podpořil i republikán Chuck Hagel.

Článek

V Senátu je rozložení sil velmi těsné, zasedá tam 49 demokratů, 49 republikánů a 2 nezávislí senátoři, kteří podporují demokraty.

"Cílem je zkusit zachránit, co se dá a neposílat tam další vojáky, což vyvolává nesouhlas," pravil vlivný republikánský senátor John McCain.

Bush se však svých plánů nevzdává, což potvrdil viceprezident Dick Cheney, který v interview pro CNN řekl: "Prezident se rozhodl, potřebujeme, aby práce byla dokončena." 

Cheney také odmítl názory o tom, že americká politika v Iráku se nevyvarovala chyb, které mohly oslabit pozice vlády v Iráku. Označil to za "žvásty", přestože se chybami už zabývá Kongres. "To nás nemůže zastavit," dodal s tím, že "není možné jednoduše stvrdit teroristům úspěšnost jejich strategie tím, že by se Američané stáhli před dokončením úkolu.

Váhající republikáni naznačili, že by mohli změnit názor, pokud by se zdálo, že by mohl být jejich postoj vnímán jako útok na Bushe.

Váhající republikáni proto uvažují o jakési jemnější variantě, kdy by Bushovi zůstala možnost vyslat do Iráku další vojáky, zejména do vzbouřenecké sunnitské provincie Anbár, ovšem v menším počtu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám