Hlavní obsah

V USA se opět protestuje proti policii, zadrženy desítky lidí

Washington

Na řadě míst po celých Spojených státech se v neděli večer uskutečnily další protesty proti tomu, že byli minulý týden při kontroverzních zásazích policie zastřeleni dva černoši. Demonstranti se znovu sešli v Baton Rouge v americkém státu Louisiana a v Saint Paul v Minnesotě, tedy ve městech, kde policisté zabíjeli, informovala televizní stanice CBS News. Zadrženy byly desítky osob.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V USA se opět protestuje proti policii, zadrženy desítky lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Žádná spravedlnost, žádný mír!” skandovalo zhruba 200 demonstrujících v Baton Rouge, kde policisté minulý týden zastřelili Altona Sterlinga, jehož kontrolovali na základě anonymního oznámení, že má zbraň.

Na demonstraci tu dohlížely desítky policistů, další desítky příslušníků pořádkových jednotek a zhruba 30 policejních vozidel bylo shromážděno opodál. Místní média s odvoláním na policii uvedla, že demonstranti se po poklidném protestním pochodu k místnímu Kapitolu střetli s policií, která vzala do vazby nejméně 48 lidí. Podle úřadů se tak stalo během neohlášené protestní akce.

Foto: Jeffrey Dubinsky, Reuters

Demonstrace v Baton Rouge

Demonstrace se ve městě konala  i předtím během dne, kdy se zhruba tisícovka lidí zúčastnila poklidného protestního pochodu od kostela k místnímu Kapitolu a zpátky.

Během protestů v uplynulých dvou dnech zadržela policie na 130 lidí, napsala agentura AP.

Protesty v Saint Paul

V minnesotské metropoli Saint Paul bylo podle zpravodajského serveru CNN zadrženo zhruba 102 demonstrujících, kteří tam v uplynulých dnech protestovali proti násilné smrti Philanda Castilea. Zabit byl ve středu několika výstřely z policejní zbraně, když ho policisté zastavili kvůli rozbitému světlu jeho vozu.

Podle CNN bylo při podobných protestech v New Yorku, v Chicagu, Saint Paul a v Baton Rouge během protestů v uplynulých dnech zadrženo nejméně 261 lidí.

 Policejní zásahy vedly k vraždám v Dallasu

Ve čtvrtek se podobné protesty v Dallasu staly místem hromadné vraždy pěti policistů, které zastřelil muž s odstřelovací puškou. Pachatele policie zabila. Motiv byl zřejmě rasistický: vyšetřovatelé útočníka identifikovali jako pětadvacetiletého černocha Micaha Xaviera Johnsona, který vyjednávačům podle médií řekl, že jeho cílem jsou bělošští policisté. [celá zpráva]

Americký prezident Barack Obama, který v důsledku událostí v Dallasu zkrátil oficiální návštěvu Španělska, se v úterý do tohoto texaského města vypraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám